Najavljen Timod 2022: Cilj razmjena međunarodnih iskustava iz oblasti tekstila i modnog dizajna

Peti međunarodni naučno-stručni simpozij iz oblasti tekstilnih tehnologija i modnog dizajna „Timod 2022“ održat će se 25.03. 2022. godine u Travniku u okviru programa manifestacije Dan općine Travnik.

„Timod 2022“ održava se u organizaciji Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku, a kako je istaknuta predsjednica Organizacionog odbora simpozija Amra Tuzović, predstavljat će mjesto na kojem će se okupiti eminentni naučnici, istraživači i stručnjaci iz oblasti tekstilnih tehnologija i modnog dizajna.
-„ Timod je jedinstvena prilika za razmjenu međunarodnih iskustava, a cilj je napraviti spoj teorijskih i praktičnih znanja, što je moguće jedino povećanjem dodatnih vrijednosti¸ odnosno usavršavanjem kroz stručni certificirani seminar i ostale planirane sadržaje“, kazala je Tuzović.

Na današnjoj press konferenciji predstavljen je raznovrsan i sadržajan program ovogodišnjeg simpozija, a predsjednik Znanstvenog odbora „Timod 2022“ Samir Pačavar kazao je da se ove godine očekuje najveći broj sudionika do sada, te će ovogodišnji Timod ponuditi odgovre u kojem pravcu, tekstilna industrija treba da ide.

-„Fakultet za tehničke studije prepoznao je nove trendove u industriji tekstila, kao i da svi poslovi sa Istoka dolaze u Evropu gdje bi trebalo da se obavljaju najsloženiji procesi kad je riječ o izradi odjevnih predmeta, a da bi se to obavilo potrebni su nam stručni. kadrovi, a mi smo tu da pomognemo u razvoju i obrazovanju takvih kadrova“, kazao je Pačavar.

Timod će ove godine između ostalog ponuditi stručno predavanje, certificirani seminar,takmičenje učenika osnovnih škola, te modnu reviju.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Travnik Kenan Dautović koji je istaknuo sam značaj Timoda kako za Travnik, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu s obzirom da ima međunarodni karakter.
„-Izuzetno mi je zadovoljstvo što će se Timod održati u okviru programa manifestacije Dan općine Travnik koja već odavno prelazi granice lokalnih okvira. Želja mi je da kreiramo što je moguće više brendova koji će privlačiti goste, kupce i turiste, a ovo je jedan jako dobar vid pomoći i podrške lokalnoj zajednici“, kazao je Dautović.

Istaknuo je da Općina Travnik podržava dobre i pozitivne priče, te da nema uspjeha bez uvezivanja biznisa, nauke i vlasti, kao i to da Općina ima ulogu da stvori prostor i ambijent za ovakve događaje.