NAJAVA: Večeras u HKC Nova Bila promocija knjige autora Stipe Pilića i Blanke Matković u Napretku

Promocija knjige ,,Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori: Geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu” autora Stipe Pilića i Blanke Matković održat će se večeras, srijeda 26. svibnja 2021. godine s početkom u 18,00 sati u Hrvatskom kulturnom centru Nova Bila.

Dokumenti na kojima se temelji ova knjiga rezultati dugogodišnjeg istraživanja savremene hrvatske povijesti započetog 2006. u sklopu samostalno istraživačkog projekta “Hrvatska povijest 1941. do 1948.” u realizaciji istraživača Blanke Matković i Stipe Pilića, profesora povijesti koji su 2008. osnovali Hrvatsko udruženje historičara “Dr. Rudolf Horvat”. Tokom tog perioda, kako je kazano prikupljen je veliki broj arhivskih dokumenata te prevedeno nekoliko hiljada fondova i zbirki u arhivima i muzejima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Ujedinjenom Kraljevstvu. Koautorica knjige Blanka Matković je naglasila je kako se u knjizi ističe mjesto Jasenovac, odnosno logori koji su ondje postojali u periodu od 1941. do najmanje 1948. a koji su tema svakodnevni prijepora u medijskom prostoru i političkoj areni.

“U jasenovačkim logorima tokom Drugog svjetskog rata objavljen je veliki broj bibliografskih naslova kako u bivšoj državi tako i u Republici Hrvatskoj. No, ono što mi ovom knjigom pokušavamo napraviti je produbiti naš znanstveni rad o poslijeratnom logoru Jasenovac koji je objavljen 2014. godine i Jasenovac kao naselje i jasenovačke logore staviti u kontekst velikosrpske propagande i njezino širenja prema zapadu, odnosno hrvatskim prostorima. U tom kontekstu mi ne govorimo samo o Jasenovcu tokom Drugog svjetskog rata već se vraćamo na sam početak 19. stoljeća. Mi pokazujemo na koji se način Jasenovac i Novska uklapanju u velikosrpske planove već u tom razdoblju i zbog čega je u Hrvatskoj došlo do određenih političkih previranja 2017. godine, kad je u Jasenovcu podignuta spomen ploča HOS-a koja je na traženje određenih političkih čimbenika i interesnih skupina prebačena u Novsku nakon čega je ponovno došlo do nekakvih primjedbi zbog čega se ona ondje nalazi”, kazala je Matković.

U knjizi se kako naglašava govori o Jasenovcu i o Novskoj, te širem prostoru koji se nalazi na svojevrsnoj “granici svjetova”.

Zainteresirani će imati priliku kupiti predhodna izdanja HDP “Dr.Rudolf Horvat“ po promotivnoj cijeni.

Organizator promocije Udruga Fra Marko Dobretić.

Predstavljači: Nikola Lovrinović, Mr.sc. Blanka Matković i prof. Stipo Pilić.