Nadbiskup Pezzuto proslavio zlatnu misu

Nakon što je 50 godina misništva proslavio u rujnu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, dosadašnji apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto proslavio je zlatni jubilej i u nedjelju 10. listopada u Međugorju.

Zahvalnu misu slavio je u zajedništvu mons. Petra Palića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, mons. Guida Gallesea, biskupa biskupije Alessandria della Palja u Italiji te u koncelebraciji provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteke, vikara Hercegovačke franjevačke provincije fra Ike Skoke, međugorskog župnika fra Marinka Šakote i još 29 svećenika.

Na početku misnoga slavlja sve okupljene pozdravio je provincijal Šteko izražavajući radost zbog ovog događaja.

„Radosni smo što ste svoj zlatni svećenički jubilej odlučili proslaviti baš u Međugorju, našem malom, a sada već diljem svijeta poznatom mjestu, koje je postalo uzorno žarište evangelizacije. Dobro nam došli u Međugorje u svako vrijeme, ne samo kao dosad, kao apostolski nuncij, nego i ubuduće kad god budete našli vremena“, kazao je fra Miljenko Šteko.

Prigodnim riječima se obratio i mons. Luigi Pezzuto koji je zahvalio svima koji su se zaželjeli ujediniti s njim u zahvali Gospodinu za 50 godina svećeništva. Pozdravio je nazočne biskupe mons. Palića i mons. Gallesea, provincijala fra Miljenka Šteku, župnika fra Marinka i sve svećenike Hercegovačke franjevačke provincije, kazavši na početku da je zahvalan jer je nakon Italije ovaj svećenički jubilej mogao proslaviti i u Međugorju.

U propovijedi mons. Pezzuto se osvrnuo na Evanđelje iz liturgije 28. nedjelje kroz godinu, susret Isusa s bogatim mladićem.

„Pred Isusovom primjedbom vezanom za nedostatke bogatstva s obzirom na postizanje spasenja, učenici su ne samo zapanjeni, nego su čak razočarani i otvoreno izražavaju svoje razočaranje pitanjem, koje je ujedno i negativan komentar: ‘Pa tko se onda može spasiti?’. Gospodinov program koji kaže: tko želi spasiti vlastiti život, treba ga za Njega izgubiti, učenicima se činio nemogućim, jer ih je lišavao svake zemaljske sigurnosti. Učenici su mislili da se spasenje može postići njihovim ljudskim snagama, ne isključujući ni ekonomske ili političke snage. Jednom riječju, njima se dokidala sva moć za postizanje spasenja, te je stoga, za njih to postajao jedan nedostižan san“, kazao je nadbiskup Pezzuto uz opasku „da nas u ostvarenju ovog životnog programa uvijek prati i čuva Blažena Djevica Marija, koju u ovom hramu zovemo Kraljica mira i Božjeg milosrđa“.

Na kraju je sve pozdravio i fra Marinko Šakota, koji je ispred župljana i hodočasnika iz cijeloga svijeta apostolskom nunciju darovao sliku Blažene Djevice Marije kojom mu, kako je kazao, želi čestitati veliki jubilej i reći veliko hvala za sve dobro što je učinio za Crkvu u BiH i za Međugorje.

„To što ste učinili za Međugorje od velike je važnosti. Za vrijeme Vašeg mandata papa Franjo u Međugorje je poslao, najprije kao svoga izaslanika, a potom kao apostolskog vizitatora nadbiskupa Henryka Hosera, koji nas je nedavno napustio. I drugo: papa Franjo dopustio je službeno organiziranje hodočašća u Međugorje. Dragi nadbiskupe Luigi Pezzuto, od srca Vam hvala i čestitam 50 godina misništva”, riječi su koje je na kraju misnog slavlja uputio fra Marinko Šakota, a nadbiskup Pezzuto kazao je na kraju kako je „zahvalan Gospodinu za dar svećeništva, a vi ste me pratili u toj zahvali Gospodinu“, kazao je Šakota.

Misno slavlje pratio je, objavljeno je na mrežnoj stranici Radija Mir Međugorje, zbor Kraljice mira pod vodstvom s. Irene Azinović. Papa Franjo je 31. kolovoza 2021. prihvatio odreknuće od službe apostolskog nuncija u Bosni Hercegovini i Crnoj Gori mons. Luigija Pezzuta zbog navršene dobne granice.

J.Vr.,KT

Prethodni članakPredstava “Put po svijetu” GKM-a Vitez osvojila srca djece, ali i roditelja
Sljedeći članakOdržani Hitovi Međunarodnog festivala dječje glazbe Dok teče Lašva