Načelniku Uskoplja prijetili otmicom kćerke i pokušali iznuditi novac

Dana 29. veljače 2016. godine oko 20,00 sati u PS Gornji Vakuf – Uskoplje obratio se Načelnik općine Gornji Vakuf – Uskoplje te je prijavio pokušaj iznude nad njim od strane nepoznate osobe ili više njih.

U prijavi Načelnik općine navodi da je dobio SMS poruku u kojoj se traži da pripremi određenu količinu novca ili će mu u protivnom biti oteta njegova kčerka. Također, u poruci se iznose prijetnje prema njemu i njegovoj kčerki ukoliko slučaj prijavi policiji.

Službenici policijske stanice Gornji Vakuf – Uskoplje su odmah po zaprimanju prijave poduzeli niz operativnih mjera i radnji koje su rezultirale saznanjima da se u vezu s ovim krivičnim djelom mogu dovesti osobe inicijala H.U./1995/, T.E./1997/, M.H./1995/ i S.F./1996/ svi iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Osumnjičene osobe su pronađene i nad njima je provedena kriminalistička obrada. U potpunosti su priznali izvršenje krivičnog djela Iznude u pokušaju nad načelnikom općine. Isto tako, u oduzetim mobilnim telefonima pronađeni su dokazi da su osumnjičeni izvršili navedeno krivično djelo prema još jednoj osobi iz Gornjeg Vakufa -Uskoplja, ali navedena osoba to nije prijavila policiji.

Također je pronađena sporna SIM kartica s koje su upučivane iznuđivačke SMS poruke, te će ista biti dostavljena kantonalnom tužilaštvu Travnik uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, nakon okončanja kriminalističke obrade i kompletiranja predmeta.