Načelnik Općine Kreševo podnio ostavku!

Načelnik Općine Kreševo, Zdravko Miličević, podnio je ostavku na tu dužnost, nepunih godinu dana nakon što je izabran na tu poziciju.

Načelnik Općine Kreševo svoju odluku obznanio je priopćenjem za javnost, kojega prenosimo u cijelosti.

“Već duže vremena određeni događaji na političkoj sceni naše općine u žiži su velikog interesiranja naših građana. S obzirom da sam kao načelnik aktivno sudjelovao u tim događajima, a radi iznošenja potpune istine o njima, obraćam se našoj javnosti ovim kratkim priopćenjem.

Poštovani građani i vijećnici općine Kreševo!

U proteklih deset mjeseci uložio sam kao načelnik mnogo truda kako bih opravdao povjerenje naših građana. Nakon svakodnevnih traženja izlaza iz teške krize u kojoj se našla naša općina te rješavanja deficita u općinskom proračunu od 430000,00 KM, uslijedile su optužbe, podmetanja i neistine. To me je uvelike razočaralo i povrijedilo, jer sam se s puno energije prihvatio načelničke funkcije kako bih dao pozitivan zamah našoj lokalnoj zajednici, bez ikakve materijalne koristi ili političkih ambicija. To je, vjerojatno, u ovom teškom vremenu neshvatljivo i neprirodno, jer u današnjim političkim krugovima na prvom su mjestu osobni interesi, pa tek onda društveni. Često sam optuživan preko medija, koji su inače u službi političkih stranaka ili lobija, kako bi se lažima narušio moj ugled i nanijela velika šteta meni osobno i mojoj obitelji. Tako sam, pored svakodnevnih problema i obveza, morao pisati demantije i opravdavati se javnosti.

Kada sam sagledao svu nastalu situaciju, shvatio sam da sam, prihvaćajući se načelničke funkcije, doveo i svoja poduzeća u težak ekonomski položaj. Naime, prema Zakonu o sukobu interesa, osobno se nalazim u neravnopravnom položaju u odnosu na druge, bez obzira što načelnička funkcija ne donosi ama baš nikakve prednosti u odnosu na ostale. Na primjer, Zakon o javnim nabavkama važi za svakoga isto (tako bi trebalo biti!). Međutim, ako se ustvrdi da se propisane procedure tog zakona krše, tada bi morali odgovarati oni koji su tome doprinijeli, a ne oni koji su se dokazali dugogodišnjim poštenim radom i stvaranjem novih vrijednosti, te su tako osigurali budućnost i sebi i drugima, kroz zapošljavanje u svojim tvrtkama.

Sve ono što je bilo afirmativno u mom dosadašnjem višegodišnjem radu, birači su prepoznali. Zato su mi dali povjerenje da svojim iskustvom i znanjem doprinesem razvoju naše zajednice, što sam i prihvatio, ne znajući da s ovakvim zakonima činim štetu sebi i svojim zaposlenicima. Tako sam, zbog nedostatka posla, bio prinuđen otpuštati radnike, a planirao sam otvarati nova radna mjesta. Ovakva zakonska rješenja, između ostalog, jedan su od glavnih razloga zašto se uspješni poslodavci ne mogu baviti politikom. Ona je, pak, rezervirana za profesionalne političare i one „podobne”.

Uzimajući u ubzir sve rečeno, odlučio sam podnijeti ostavku. Između ostalog, glavni razlog ovome leži u sadašnjem Zakonu o sukobu interesa. Shvatio sam da ću puno više doprinijeti općini ako budem radio u svojim poduzećima. Uskoro očekujem dobijanje koncesije za eksploataciju barita, što će omogućiti otvaranje najmanje 50 novih radnih mjesta. Ostajanjem na načelničkoj funkciji, to bi, sukladno važećem zakonu, bio sukob interesa, pa od tog posla ne bi bilo ništa!

Razdoblje koje sam proveo kao načelnik je kratko da bi se mogli vidjeti stvarni rezultati rada. Na primjer, Općina je kandidirala veći broj projekata kod kantonalnih i federalnih institucija vlasti, međunarodnih fondova i agencija. Izrada projekata trajala je i po nekoliko mjeseci, a procedura donošenja odluka o projektima i njihova (eventualna) realizacija, složena je i iziskuje puno vremena. Neki od tih projekata već su u postupku realizacije i, uz povećane napore, objektivno je očekivati njihov završetak do kraja godine. To su slijedeći projekti: rekonstrukcija mosta kod Srednje škole u naselju Troska, rekonstrukcija i asfaltiranje puta kroz Trosku, potom puteva Zabrđe-Botunja, Rakova Noga–Crnići–Crnički Kamenik, Dusina-Deževice i preostalog dijela ceste Kreševo-Tarčin.

U svjetlu svega onog što sam naveo, smatram da mogu puno više učiniti za zajednicu djelujući kao gospodarstvenik, s vjerom da će naši građani izabrati za načelnika osobu koja će dosljedno i hrabro nastaviti smjerom koji sam osobno trasirao. To je smjer koji je prvenstveno okrenut jačanju našeg gospodarstva, odnosno povećanju zaposlenosti naših mladih. To je glavni jamac ostanka mladog naraštaja u našem zavičaju, uz nastavak dosadašnje prakse zapošljavanja volontera i dodjeljivanja studentskih stipendija, na sustavan i pravedan način. Na takvim osnovama, trebat će izabrati novog načelnika! Uvjeren sam da će to birači znati prepoznati i podržati onog kandidata, koji će raditi pravedno i pošteno, na dobrobit svih građana općine Kreševo”, stoji u priopćenju za javnost Zdravka Miličevića, načelnika (u ostavci) Općine Kreševo.