Načelnici pet općina potpisali sporazum o sudjelovanju u projektu „Staza stare pruge“

U Travniku su načelnici pet općina s područja Županije Središnja Bosna potpisali sporazum o sudjelovanju u projektu „Staza stare pruge“, koji u narednih 18 mjeseci podržava razvoj turizma na otvorenom, na području Travnika, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače i Jajca.

Ovim činom se ujedno finalizira financijska konstrukcija projekta čija ukupna vrijednost iznosi više od 260.000 eura. Za projekt „Staza stare pruge“, Europska unija je izdvojila je 195.000 eura bespovratnih sredstava u sklopu projekta EU4Business.

Admir Hadžiemrić, načelnik općine Travnik naglasio je da se prema strateškim dokumentima općine Travnik uvijek vodi računa o sufinanciranju projekata koji su u interesu za ovo područje. Načelnici općina učesnica suglasni su da više od 100 km revitaliziranog područja koje će biti, kako turistička tako i rekreacijska atrakcija, sasvim sigurno jedan novi potencijal za razvoj cikloturizma na području lašvanske i vrbaske doline. Kako je istaknuto, već prije godinu dana izvršene su pripremne aktivnosti, utvrđivanje trasiranja GPS-om, te obilazak kompletne staze.

Prema riječima Miroslava Matoševića, projekt menadžera i direktora TZ ŽSB, radi se o projektu u okviru kojeg će se starom željezničkom prugom od Jajca do Busovače uspostaviti trasa biciklističke staze koja će se u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-povijesne i prirodne baštine, gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu.

„Projektom „Staza stare pruge“ će se kreirati novi turistički proizvodi za turiste koji ovo područje posjećuju tokom ljeta u okviru turizma na otvorenom, s ciljem obogaćivanja turističke ponude i infrastrukture, kao i omasovljenja i produžavanja boravka turista u srednjoj Bosni“ – kazao je Matošević.

Projekt „Staza stare pruge“ implementiraju Turistička zajednica ŽSB (TZ ŽSB) i Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH (REZ). Krajnji korisnici projekta su mikro, mala i srednja poduzeća i poduzetnici, uključujući putničke/turističke agencije, smještajno-ugostiteljska poduzeća, te sportske klubove i udruge građana, a cilj je privlačenje i zadržavanije što većeg broja turista.

„Ovaj projekt je jedan je od 34 razvojna projekta koji se realiziraju pod okriljem Europske unije, a koji jačaju privatni sektor u BiH“ – kazala je Maja Kišić, direktorica REZ Agencije.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekt Europske unije potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekt je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija u iznosu od 15 milijuna eura bespovratnih sredstava i Savezna Republika Njemačka u iznosu od 1,1 milijun eura. Projekt zajednički provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine.

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.

Prethodni članakFBiH: Tijekom protekla 24 sata registrirano 36 novih slučajeva COVID-19
Sljedeći članakČerkez: Manjina koja se ne pridržava mjera ugrozila je većinu