Na Vlašiću uspješno okončana zimska sezona

U prva tri mjeseca ove godine ostvareno je oko 50.000 noćenja na Vlašiću, procjenjuju u Turističkoj zajednici Srednjobosanske županije (SBŽ), čiji direktor Miroslav Matošević ističe da je zimska sezona na toj planini uspješno okončana, obzirom na uvjete pandemije koronavirusa.

Matošević je u izjavi za Fenu pojasnio da je od 1.siječnja do 31.ožujka zvanično evidentirano 16.458 noćenja u registriranim hotelskim kapacitetima na Vlašiću, naglašavajući da to predstavlja samo dio ostvarenih ukupnih noćenja.

“Tu se radi o podacima iz registriranih hotela koji prijavljuju goste. Ne posjedujemo podatke iz privatnih vikend objekata, kao i drugih tipova smještaja koji nisu registrirani, a koji imaju oko 11.000 postelja i gdje se ostvari veći broj noćenja. Stoga, prema našim slobodnim procjenama, u ova prva tri mjeseca ostvareno je oko 50.000 noćenja”, kazao je.

Na Vlašiću su dominirali domaći gosti, dok je, kako kaže, 11 posto njih došlo iz inostranstva, u prvom redu iz Hrvatske.

Govoreći o organiziranju turističke sezone u uvjetima pandemije, Matošević je podsjetio da je na Vlašiću bila otvorena sezonska ambulanta i uspostavljen poseban odjel za osobe sa simptomima koje upućuju na Covid-19, dok je bilo omogućeno i svakodnevno PCR testiranje za turiste.

“Testiranje je provodio Zavod za javno zdravstvo SBK, tako da su imali konstantan uvid u epidemiološku situaciju. Jako je nezahvalno bilo što izjaviti ili prognozirati vezano za Covid-19 i uopće epidemiološku situaciju. No, prema informacijama koje su nama dostupne, teško da se može dovesti u vezu trenutna epidemiološka situacija sa zimskom turističkom sezonom, barem na području srednje Bosne. Skijaški centar Vlašić prestao je sa radom sredinom februara, a u tom periodu nije zabilježeno veće povećanje broja oboljelih”, kazao je Matošević.

Osvrćući se na epidemiološke mjere, istaknuo je da je na Vlašiću, uz usvojeni interni Covid protokol, inspekcijski nadzor bio svakodnevan, što je, kako ističe, znatno utjecalo i na poštivanje mjera u okviru registriranih ugostiteljskih objekata.

Kada je riječ o ekonomskom aspektu, Matošević je naglasio da su pojedini hoteli na Vlašiću u siječnju imali gotovo identičan prihod kao i u istom periodu prošle godine.

“Tokom zimske sezone na Vlašiću je radilo i dosta osoba iz drugih dijelova BiH. Radi se o onima koji su dobili otkaze u hotelima koji nisu imali gostiju. Čak smo imali i cijele obitelji koje su dolazile raditi na Vlašić”, kazao je.

Vlašić se priprema i za ljetnu sezonu, u kojoj se, također, očekuje najveći broj domaćih gostiju.

“Nadamo se da će tokom ljetnog perioda biti smanjen broj zaraženih i da ćemo imati jednu normalnu sezonu, s naglaskom na domaće goste. Prema informacijama iz hotela, postoje i najave dolaska gostiju iz arapskih zemalja.

U predstojećem periodu očekuju se, kako kaže, sastanci kojima je cilj otklanjanje nedostataka i problema koji opterećuju turizam na Vlašiću, poput onih koji se odnose na promet, te organiziranje skijanja i kretanja pješaka.