Na Vlašiću traje potraga za nestalim E.M.

Već nekoliko dana pripadnici Jedinice za podršku, inspektori Odjela kriminalističke policije MUP-a SBK i članovi Gorske službe spašavanja (GSS) – Stanica Travnik, lokalno stanovništvo i članovi porodice na planini Vlašić tragaju za osamdesetogodišnjim Enverom Mujagićem iz Bugojna, čiji je nestanak prijavljen posljednjeg dana prošle godine.

Prekinuta veza

– Prema informacijama kojima raspolažemo, Enver Mujagić (80) iz Bugojna otišao je od kuće sa 30. na 31.12. prošle godine. Posljednji put lociran je prije šest ili sedam dana na platou Babanovac na Vlašiću. On je kod sebe imao mobitel koji je prema pozivima lociran na području između Babanovca i sela Mudrike na Vlašiću. Riječ je o lokalitetu Šišavska brda – potvrdila nam je Edina Jaganjac, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Travniku.

Jučer prije podne na Vlašić su ponovo krenuli pripadnici Jedinice za podršku MUP-a SBŽ koji su ponijeli i motorne sanke. Tragalo se na osnovu bliže određene lokacije koja je identificirana na osnovu posljednjeg poziva s mobitela nestalog. U potrazi je učestvovao i Enverov sin Adis, koji živi u Sarajevu. Potraga je i jučer trajala sve do sumrka, a nešto kasnije nam je potvrđeno da nestali ni jučer nije pronađen.

– Živim u Sarajevu, a otac i majka žive u Bugojnu. Otac se posljednji put javio telefonom mojoj kćerki. Bilo je to uoči Nove godine. Nakon toga u noći sa 30. na 31. decembar oko 2,15 sati on je uputio telefonski poziv Policijskoj stanici u Travniku. Samo je rekao “mokar sam i treba mi pomoć”. Međutim, veza se prekinula i od tada mu nema ni traga ni glasa. Danima hodamo i pretražujemo zajedno s policijom, GSS-om iz Travnika, pomaže nam i lokalno stanovništvo, koje poznaje ove terene, tu su i lovci, ali nema rezultata. Nismo ga pronašli. Posljednji poziv koji je upućen preko bazne stanice telekoma na Babanovcu ukazuje da je bio na lokalitetu iznad sela Mudrike, prema selu Šišava i prema Babanovcu, ali to uključuje i dio doline rijeke Ugar i taj dio smo pretraživali – kazao nam je Adis Mujagić (44), sin nestalog Envera Mujagića.

Loši uvjeti

Tijekom proteklog vikenda pripadnici MUP-a SBŽ, GSS Travnik i lokalno stanovništvo  pretraživali su teren podijeljeni u više grupa, ali bez rezultata.

– Pregledali smo teren od Babanovca prema dolini rijeke Ugar, zatim lokalitet iznad Babanovca, prema ski-liftu Markovac. Druge grupe pregledavale su teren prema Galici i prema Mudrikama, ali nismo pronašli nestalu osobu – potvrdio nam je jedan od travničkih spasilaca.

Potragu za nestalim Enverom Mujagićem otežavaju i loši vremenski uvjeti jer je proteklih dana snijeg padao u više navrata, a sve je pratio i jak vjetar. Adis Mujagić moli sve one koji su vidjeli njegovog oca da se jave policiji.

Kenan Kavazović / DA