Na Vlašiću održano državno brdsko-drumsko prvenstvo ‘Vlašić Uphill’  

Prvo državno brdsko-drumsko prvenstvo BiH/Premijer liga BiSaBiH održano je u subotu na relaciji Travnik-Galica, jednom od najljepših predjela planine Vlašić.

Prvenstvo, kao i amaterska utrka „Vlašić Uphill“ održano je u organizaciji Turističke zajednice KSB i Biciklističkog kluba „Tempo“ Vitez.

Biciklist BK Rotacija iz Zenice Vedad Karić danas je s vremenom od 41 sat i 32 minute osvojio prvo mjesto u kategoriji „elite“, te  oborio rekord star oko 40 godina. Kako je istaknuo, bavi se biciklizmom više od 20 godina, a upravo današnja biciklistička ruta mu je i omiljena staza za trening. Drugo mjesto je zauzeo Dražen Akrap a treće Mujo Podžić koji su također članovi BK Rotacija iz Zenice.

Ravnatelj Turističke zajednice KSB, Miroslav Matošević kazao je da su  biciklizam i cikloturizam na području Središnje Bosne izrazito važne turističke aktivnosti koje je potrebno unapređivati i razvijati.

 „Cilj nam je da Središnju Bosnu pozicioniramo kao bike friendly destinaciju i da postanemo jedna od najpoželjnijih destinacija za cikloturizam u Bosni i Hercegovini“, kazao je Matošević.

Utrka je održana na relaciji od Kalibunara do planinarskog doma „Erik Brandis“, a pored profesionalnih vozača iz BiH, sudjelovali su i brojni  biciklisti amateri s obzirom na to da su formirane različite vrste kategorija natjecanja.

Sudionici utrke vozili su stazom dugom 14 km, s usponom od 942 m, najvišom točkom od 1.488 metara nadmorske visine i najnižom od 546 metara n/v. Kako ističu organizatori sve kategorije natjecanja u drumskom biciklizmu podijeljene su na više grupa, i to na licencirane natjecatelje elit/U-23, juniore, kadete, mlađe kadete, žene-sve kategorije, masteri: A, B , C, D / licencirani natjecatelji.

Predsjednik Biciklističkog kluba Tempo Marin Nakić ustvrdio je da je utrka protekla bez ikakvih poteškoća.

„Izuzetno smo sretni što su danas ovdje s nama i reprezentativci BiH, viceprvaci Balkana, profesionalni biciklisti kao i biciklisti amateri koji su omjerili svoje snage te ucrtali nove rekorde. Galica i Vlašić oduševljavaju tijekom svih godišnjih doba, ali doživjeti  ih na jedan drukčiji način kada se ukazuju obrisi prekrasnih prirodnih krajolika, definitivno je jedno novo i sasvim siguno nezaboravno iskustvo“, istaknuo je Nakić.

Izbornik reprezentacije BiH u biciklizmu i trener BK Zmaj od Bosne iz Tuzle, Hajrudin Trle naglasio je da je izuzetno teško i zahtijevno organizirati utrku.

„Nailazimo na brojne poteškoće zbog neadekvatnih uvjeta na cesti te vrlo često čak i sam trening je nažalost dosta otežan u odnosu na druge sportske aktivnosti“, kazao je Trle.

Najuspješnijim natjecateljima koji su osvojili prva tri mjesta u svim kategorijama dodijeljene su robno-novčane nagrade i medalje. Također, nakon glavne utrke, upriličen je ručak i druženje za sve sudinike.