Na virtualnom sajmu zapošljavanja 10 000 životopisa i 120 000 posjetitelja

Na četvrtom regionalnom sajmu zapošljavanja i edukacije “Virtualni dan karijera i znanja”, koji je od 16. do 23. listopada održan na web stranici www.dankarijera.com, predstavljeno je 105 otvorenih radnih mjesta i 110 edukativnih programa, rečeno je danas na konferenciji za medije u Sarajevu.

Voditelj projekta Muhamed Mulahmetović izjavio je da su na ovogodišnjem sajmu sudjelovale najuspješnije kompanije iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske koje su nudile posao te ustanove za edukaciju iz ovih zemalja koje su ponudile veliki broj edukativnih programa.

On je pojasnio da su posjetitelji sajma imali priliku u virtualnom 3D prostoru direktno komunicirati s izlagačima, među kojim je bilo 30 kompanija i 15 edukativnih ustanova.

– Zabilježeno je 110 000 posjetitelja sajma iz regije, a očekujemo da taj broj naraste na 120 000, jer sajam završava večeras u ponoć. Po našim procjenama prikupljeno je oko 10 000 životopisa – precizirao je Mulahmetović.

Dodao je da je važnost ovog sajma u tome što se regionalno tržište rada i edukacije ujedinjuje u virtualnom prostoru koji ne poznaje teritorijalne barijere, što potiče mobilnost radne snage u ove tri zemlje.

Mulahmetović je kazao da kandidati na sajmu svoje životopise šalju direktno kompanijama i da organizatori nemaju podatak koliko ljudi je dobilo posao.

– Sajam je otvoren za sve koji traže posao a najviše ga posjećuju osobe od 20 do 24 godine – kazao je Mulahmetović.

Mirza Jusufović, predstavnik projekta “Podrška obrazovanju odraslih” Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) koje je bilo partner sajma, rekao je da su iskoristili ovu priliku da predstave portal www.obuke.ba na kojem ponuđači oglašavaju formalne i neformalne programe obuka.

Istaknuo je da mogu biti zadovoljni nastupom i brojem novih posjetitelja i ponuđača koji su se prijavili za vrijeme sajma.

Haris Čuljević iz Federalnog zavoda za zapošljavanje kazao je da je ta ustanova prije nekoliko godina prepoznala važnost javno-privatnog partnerstva u oblasti zapošljavanja te da zbog toga podržavaju ovaj seminar.

On je naglasio da je Zavod otvoren za suradnju sa svim partnerima koji doprinose poboljšanju stanja na tržištu rada, jer je bitno da nezaposleni dobju posao a ne i kojim putem.

Sajam su organizirali portali za zapošljavanje Posao.ba (BiH), MojPosao.net (Hrvatska) i Infostud.com (Srbija), a podržali su ga Federalni zavod za zapošljavanje i GIZ – Projekt “Podrška obrazovanju odraslih”. (F)