Na prvi natječaj bh. drame pristigla 62 dramska teksta

Službeno je zatvoren poziv za apliciranje na prvi natječaj bh. drame, koji je objavilo Udruženje „Fercera”, s ciljem promoviranja i poticanja bh. dramskog autorstva.

Na natječaj su pristigla 62 dramska teksta što je posve nadmašilo očekivanja, budući da je ovo tek prvi natječaj koje je Udruženje objavilo.

Pravo apliciranja na natječaj imali su svi građani BiH, bez obzira na dob i stručno zvanje.

Osim tekstova već iskusnih dramskih autora, veliki broj tekstova pristigao je i od mladih autora, studenata akademija i filozofskih fakulteta iz čitave BiH, što članove Udruženja čini izuzetno zadovoljnim, jer je natječaj potaknuo mlade ljude da se uključe u formiranje nove bh. dramske scene, što je primarni cilj ovog natječaja i svih njegovih budućih aktivnosti.

Zatvaranjem roka za apliciranje, završena je prva faza projekta Natječaj bh. drame.

Tročlani žiri će, do početka prosinca, izabrati tri do pet najboljih tekstova koji će onda proći u drugu fazu projekta – rad s mentorom na doradi dramskog teksta.

Sve do druge faze projekta imena dramskih autora ostat će nepoznata članovima stručnog žirija, što je svojevrsna garancija da je jedini kriterij za odabir tekstova isključivo njihov kvalitet. Nakon radionica isti tročlani žiri će izabrati najbolji dramski tekst, čijem autoru će biti dodijeljena nagrada od 8.000 KM, u čiji iznos spada i otkup autorskih prava na praizvedbu na ime Udruženja „Fercera”.

Nagrađeni tekst će biti produciran u narednoj sezoni, a ostali tekstovi, koji su prošli u uži krug, bit će prezentirani javnim čitanjem i objavljivanjem u knjizi najboljih bh. dramskih tekstova 2012.

Pokrovitelj projekta je Federalno ministarstvo kulture i sporta Bosne i Hercegovine.