Na listi čekanja u Federaciji 1.771 pacijent, nedostaje i lijekova

Dok jezive informacije stižu iz Tuzle, gdje onkološki pacijenti umiru čekajući na zračenje u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC), u kojem nemaju adekvatnu opremu za liječenje, ustanovili smo da je slična situacija i u drugim bh. gradovima. Teško oboljeli pacijenti su na listama čekanja, nema novca za potrebne lijekove te su se zbog svega navedenog prinuđeni sami boriti za ozdravljenje i život, piše Avaz.

Prema riječima predsjednice Udruge oboljelih od karcinoma dojke „Renesansa“ Enide Glušac, teško oboljeli pacijenti imaju problem s nedostatkom lijekova i listama čekanja.

– Trenutno se u FBiH na listi čekanja nalazi 1.771 pacijent, od toga su 1.023 pacijenta za lijekove. Ovdje se ne radi samo o onkološkim nego o raznim pacijentima koji su oboljeli od nekih teških bolesti i kojima su potrebni ovi skupi lijekovi. Ostatak pacijenata s liste čekanja jesu pacijenti koji čekaju na određene medicinske usluge – kazala je Glušac.

Vlada FBiH je, kaže, Fondu solidarnosti do sada dužna više od milijardu KM. Također, osim ona 33 i po milijuna koje je Vlada dala redovitom uplatom u ovoj godini, posljednjim rebalansom proračuna uplatila je još dodatnih 10 milijuna, a donijeli su zaključak da 60 milijuna uplate županijskim zavodima zdravstvenog osiguranja. Po zakonu, Vlada treba uplatiti jednaku količinu novca koliko se dobije iz redovitih doprinosa. Za ovu godinu je trebala uplatiti 200 milijuna KM.

– Članovi Udruge oboljelih od karcinoma dojke „Renesansa“, Udruge rematoidnog artritisa i Udruge oboljelih od malignog melanoma krenuli su po županijama da pregovaraju s njima. Želimo vidjeti jesu li oni voljni izići ususret Federalnom fondu solidarnosti i uplatiti određene sume novca jer bi se na taj način pronašlo rješenje za ovu tekuću godinu, a već za narednu mi tražimo od Vlade FBiH da pronađe sustavno rješenje kako bi se ukinule sve liste čekanja – navela je Glušac. Kako ističe, udruge se zalažu za to da se osigura priljev sredstava i da se pacijenti ne liječe više prikupljanjem novca putem SMS poruka.

– Samo za metastatski karcinom jednom pacijentu mjesečno je potrebno od 6.500 do 12.000 KM, a neki pacijenti čekaju po 14 mjeseci da bi počeli primati terapiju. Mi tu listu čekanja nazivamo listom smrti i zalažemo se za to da se ona ukine – navela je Glušac.

Prema riječima jedne onkološke pacijentice koja se liječi u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (KCUS), predloženo joj je da, uz kemoterapiju, kupi i pametni lijek. Pacijentica navodi da se taj lijek, koji ubrzava proces ozdravljenja, kupuje na dobrovoljnoj osnovi, a cijena mu se kreće od 930 do više od 3.000 KM. Postavlja se pitanje šta je s onim oboljelima koji nemaju novca da izdvoje za pametni lijek. Kako njima pomoći? – pita se Avaz.