Na listi 1.000 najboljih sveučilišta nijedno iz BiH

Rezultati najnovijeg istraživanja o kvaliteti i uvjetima obrazovanja na sveučilištima u svijetu pokazali su da je samo nekoliko iz zemalja regije uspjelo da se svrsta na listu 1.000 najboljih.

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja Centra za rangiranje sveučilišta u svijetu (CWUR) za 2015. godinu, najbolje sveučilište je američki Harvard, a slijede Stanford, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, Oxford.

Na prestižnoj listi najboljih deset sveučilište u svijetu, osam su američki, dok su preostala dva britanska sveučilišta.

Od zemalja regije, na listi 1.000 najboljih našla su se sveučilišta iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, dok iz BiH, Albanije, Makedonije, Kosova i Crne Gore na ovoj listi nema nijednog sveučilišta.

Prema istraživanju CWUR-a, Univerzitet u Ljubljani je smješten na 504. mjestu, a još jedno slovensko sveučilište, Univerzitet u Mariboru se nalazi na 820. mjestu liste, Sveučilište u Zagrebu zauzima 551. mjesto i Sveučilište u Beogradu se nalazi na 726. mjestu.

CWUR koristi osam objektivnih indikatora prilikom ocjenjivanja kvaliteta visokoškolskih ustanova u svijetu, a to su kvaliteta obrazovanja, razina zaposlenosti diplomanata, kvaliteta nastavnog osoblja, objavljeni naučni radovi, utjecaj, citati, ugled u svijetu i broj patenata.

Prethodni članakDvije osobe teško ozlijeđene u prometnoj nezgodi
Sljedeći članakVitez domaćin Političke klauzure HDZ-a BiH i HDZ-a RH