Na Koševu će pjevati najveći crkveni zbor ikada okupljen na jednoj misi

Na svečanom misnom slavlju, 6. lipnja 2015. na Olimpijskom stadionu Koševo u Sarajevu pjevat će najveći crkveni zbor u povijesti BiH ikada okupljen na jednom euharistijskom slavlju, javlja KTA.

Naime, do 7. svibnja 2015. prijavljeno je više od 1.650 pjevača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Zborovi koji žele sudjelovati u okviru ovog veliko zbora mogu se prijaviti još danas.

Zborom će dirigirati vlč. Marko Stanušić koji ističe da vlada veliko zanima kada je riječ o liturgijskom pjevanju na Misi s papom Franjom.

– Razlog tomu dobro je poznat: nema veće časti za jednog crkvenog pjevača od ove, pjevati na Misi koju predsjeda vrhovni svećenik ovdje na zemlji, papa Franjo – kazao je vlč. Stanušić napominjući da je pažljivo izabran repertoar pjesama koji, uz malo više truda, mogu navježbati većina liturgijsko-crkvenih zborova.

– U njemu su zastupljene sve vrste svete glazbe koju Crkva ponajviše vrednuje a to je: gregorijanski koral, polifonija, pučka popijevka kao i sveta orguljska glazba – rekao je vlč. Stanušić ističući da će, osim orguljske pratnje, veliki zbor u pojedinim pjesmama pratit će Vojni orkestar Oružanih snaga BiH.

Okosnicu zbora činit će pjevači iz Sarajeva: Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler”, pjevači – članovi bogoslovskih zajednica triju bogoslovija, zatim redovnice grada Sarajeva svih družbi, te članovi Zbora Narodnog kazališta u Sarajevu. Osim zborova Vrhbosanske nadbiskupije, velik broj zborova odazvao se iz Mostarsko-duvanjske biskupije kao i Banjolučke biskupije. Prijavilo se također desetak zborova iz Republike Hrvatske: iz Zagreba, Đakovačko-osječke nadbiskupije, a ponajviše iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Zboru se pridružuje i Ekumenski muški zbor katedrale u Beogradu.