Na izborima prošlo premalo žena

Vitez je u subotu bio domaćin sjednice Predsjedništva Zajednice žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača”. Uz članice Predsjedništva sjednici su nazočile i predsjednice županijskih i regionalnih organizacija Zajednice te predsjednica jedine Gradske organizacije Sanja Bijakšić iz Mostara. Uz domaćinstvo članice Predsjedništva Katice Čerkez iz Viteza članice Zajednice su pozdravili i predsjednik Općinskog vijeća Viteza Tomislav Bošnjak Matić i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Boris Marjanović.

Analiza protekli izbora

Nakon sastanka predsjednica Zajednice žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” Marija Zelenika je kazala kako su osnovne tema sastanka bile protekli izbori, izborni rezultati i kratka analiza ostvarenog. “Iskazano je veliko zadovoljstvo izbornim rezultatima, pobjedom HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko naše stranke u HNS-u. Dodatno zadovoljstvo je iskazano i pobjedom Dragana Čovića jer sada konačno imamo člana Predsjedništva BiH kojega smo mi birali i izabrali”. Prema riječima predsjednice Marije Zelenike zadovoljstvo donekle umanjuju izborni rezultati kada je izbor žena u pitanju “jer po tom pitanju, rezultati su slabiji nego na prethodnim općim izborima i mi u Zajednici žena HDZ-a BiH smatramo da to nije dobro, a ni korektno. Naime, među ženama kandidiranim na listama bilo je mnogo izuzetno sposobnih i odlučnih koje nedvojbeno mogu dati veliki doprinos i na svim razinama vlasti, ali i u drugim segmentima stranačkog djelovanja, života i rada”, naglasila je predsjednica Zelenika i dodala kako su i na sastanku u Vitezu zaključile da je potrebna temeljita analizu tog izbornog rezultata kada je izbor žena u pitanju.

Nedopustivo sadašnje stanje

“Izborni zakon će i u tom segmentu morati doživjeti određene promjene. Žena je, to se ne smije zanemariti, više od 50 posto u postotku bh. populacije, a u strukturama vlasti tek ih je 20-ak posto. To je nedopustivo. Nažalost, to dopušta sadašnji Izborni zakon i preferencije te se tu nešto mora mijenjati”, kazala je Zelenika. Prema njezinim riječima, razgovaralo se i o sljedećem Saboru HDZ-a BiH koji će se održati krajem svibnja te, već sada, o pripremama za obilježavanje 25. godišnjice osnivanja HDZ-a krajem kolovoza u Mostaru.