Na izbore za načelnika općine Travnik izašlo samo 27,3 posto birača

Biračka mjesta u općini Travnik zatvorena su u 19 sati, potvrdio je Feni predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Travnik Hajrudin Alibašić, istaknuvši kako je na prijevremene izbore za načelnika izašlo 12.827 građana, odnosno 27,17 posto registriranih birača.

“To je mala izlaznost, a osobito ukoliko se ima u vidu da je na izbore prošle godine izašlo 50,6 posto birača – kazao je Alibašić.

Na području općine Travnik bilo je otvoreno 75 redovnih biračkih mjesta, te jedno za glasanje nepotvrđenim listićima.

Ukupno 47.782 registrirana birača imala su priliku birati između dva kandidata za općinskog načelnika.

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) bio je Kenan Dautović, dok je Harisa Kanižu, kandidirala koalicije “Naša travnička priča” koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i Pravda i Naša stranka.

Dautović je dobio 6 817 glasova, dok je svoje povjerenje Kaniži poklonilo 5 709 birača.

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o prijevremenim načelničkim izborima u Travniku donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora u BiH, 15. studenoga prošle godine, preminuo kandidat Mirsad Peco, koji je dobio najviše glasova birača. Podsjetimo, HDZ BIH je pozvao Hrvate Travnika na bojkot izbora, a prema podacima s pojedinih biračkih mjesta čini se da su ovu odluku Hrvati Travnika podržali plebiscitarno.