Na internetu se prodaju lijekovi za srce, inzulin, ali i ulje kanabisa

Terapija za dijabetes košta 50 KM, lijek za rak 150, a za srce po dogovoru. “Lijekovi za srce Coryol 6,25 mg, Zyllt 75 mg, Nitroglicerol 2,5 mg, Nebilet 5 mg, cijena po dogovoru”, “Lijek za razrjeđivanje krvi Clopidogrel 75 mg, Nizozemska, za 30 KM”, “Inzulin NovoMix 30 FlexPen + igle (100komada) + alkoholne maramice 50 KM”, samo su neki od internetskih oglasa koji građanima BiH nerijetko nude razne lijekove po znatno nižim cijenama od onih u ljekarnama.

Lijekovi za rak

Na internetu se tako mogu kupiti i razni domaći pripravci koji navodno liječe kojekakve bolesti pa tako i lijek za rak, odnosno vitamin B17 koji se na domaćem internet-oglašivaču PIK prodaje za 150 KM. Zbog ovakvih i sličnih oglasa, Agencija za lijekove i medicinska sredstva izdala je upozorenje za građane i javnost da ne kupuju lijekove i medicinska sredstva na internetu. U posljednje vrijeme uočen je veliki broj oglasa na različitim portalima i web-stranicima nepoznatog izvora koji upućuju na kupovinu lijekova i medicinskih sredstava i kao takvi prvenstveno zbog sadržaja teksta oglasa i dosta nižim cijenama mogu biti povod za kupovinu ovog tipa.

Ovakav vid nabave lijekova i medicinskih sredstava je izuzetno opasan i predstavlja veliku prijetnju po javno zdravlje naših građana jer se radi o neprovjerenim, nekontroliranim preparatima, nepoznatog podrijetla, načina proizvodnje, nabave, jednostavno radi se o proizvodima za koje naša Agencija nije izdala dozvolu za stavljanje u promet u BiH i kao takve ne jamče ni u jednom slučaju za njihovu kvalitetu, učinkovitost i sigurnost, kao i ispravnost kada se radi o medicinskim sredstvima – kažu iz Agencije.

Kupovina ovih proizvoda na internetu visokog je rizika, može dovesti do ozbiljnih poremećaja i narušavanja zdravlja i sigurnosti naših građana, ali isto tako, kada su u pitanju medicinska sredstva i do pogrešnih rezultata i zaključaka prilikom mjerenja i različitih dijagnostičkih procedura ako se koristi neispravan uređaj ili bilo koje drugo medicinsko sredstvo kupljeno na internetu piše portal Vecernji.ba.

Apel građanima

Iz tog razloga, molimo sve građane i ponovno apeliramo na javnost da ne kupuju lijekove i medicinska sredstva na internetu, neka obvezno poštuju i slušaju upute svog liječnika ili farmaceuta, te da lijekove i medicinska sredstva podižu i kupuju isključivo u legalnim lancima maloprodaje – ljekarnama – dodali su iz Agencije.

Zanimljivo je spomenuti da se na internetu za ljubitelje bio proizvoda nude i razni čajevi poput onoga od konoplje. “Čaj od konoplje – 40 g – list, klas, sjemenke – ubran ručno i prirodno sušen – 100% bio proizvod, cijena 21 marka”, stoji u oglasu. Od nedavno se u BiH nude oglasi kojima se prodaje ulje industrijske konoplje uzgojene u BiH. Cijena jedne bočice ulja, koje navodno zbog svog jedinstvenog sastava djeluje blagotvorno i ljekovito na tijelo, pomaže uspostavljanju normalne ravnoteže u organizmu i oporavku zdravlja, jača imunitet i regulira hormone je 24 marke.

Izvor