Na grobu Ante Valjana i policajci bošnjačke nacionalnosti

Prije 16 godina, 31. srpnja 1998. godine, u Travniku je ubijen dvadesetpetogodišnji (1973.) policajac povratnik, Anto Valjan. Ubijen je daljinskim aktiviranjem eksplozivne naprave postavljene uza zid zgrade Policijske uprave Travnik odakle se, nakon odrađene noćne smjene, prema svom automobilu uputio mladi policajac Valjan.

Na žalost, ni nakon šesnaest godina počinitelj(i) i nalogodavci ovoga gnusnog ubojstva, kao i ubojstva pedesetak dana ranije (12. lipnja) njegovog kolege policajca, također povratnika Perice Bilića, nisu otkriveni. I Bilić je ubijen eksplozivnom napravom, ali podmetnutom pod njegov automobil u dvorištu obiteljske kuće u travničkom prigradskom naselju Lovrići.

I unatoč brojnim tragovima i još brojnijim obećanjima nadležnih policijskih dužnosnika najvišega ranga, ubojice dvojice policajaca, te teroristi koji su pokušali ubiti također travničke policajce, Josipa Perkovića i Vjekoslava Kolendu iz zasjede vatrenim oružjem 8. svibnja iste godine i Vladu Stojaka, također travničkog policajca podmetnutom eksplozivnom napravom pod njegov automobil u neposrednoj blizini zgrade Policijske uprave Travnik 9. veljače 1999., još uvijek su na slobodi. A kako se čini, drugačiji vijesti i informacija i nema, zločince i nalogodavce više nitko i ne traži, iako se tvrdi suprotno, uz floskulu kako „zločini nikada ne zastarijevaju“. A ovi zločini su, kao i zločini (ubojstva) hrvatskih civila povratnika na područje općine travnik, također, još uvijek, ne procesuirani, značajno negativno utjecali na tada zahuktali povratak blizu dvadeset tisuća prognanih Hrvata Travnika na svoja opustošena ognjišta. A to je, po svemu sudeći, i bio osnovni cilj ovih zločina i brojnih drugih koji su u poraću počinjeni nad Hrvatima Travnika, nad njihovom imovinom i nad njihovim sakralnim objektima.

Šesnaesta godišnjica ubojstva policajca povratnika Ante Valjana obilježena je u četvrtak ujutro svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u travničkoj župi Ovčarevo. Na njegov grob u travničkom ratnom groblju Prahulje, uz rodbinu, prijatelje, cvijeće su položili i svijeće upalili kolege policajci Policijske uprave Travnik koje je predvodio prijatelj pokojnog Ante, zapovjednik Policijske stanice u Travniku, Slavko Lovrić. To su učinili i dužnosnici MUP-a Srednjobosanske županije na čelu s ministrom Jozom Lučićem, te predstavnici Ž.O. HDZ 1990., koje je predvodio predsjednik, Anto Bilić.

Zanimljivo je, ovaj put, a to do sada nije bio slučaj, na Antin grob na Prahuljama vijenac svježega cvijeća položila su i dvojica dužnosnika srednjobosanskog MUP-a bošnjačke nacionalnosti. Ta gesta policajaca Bošnjaka naišla je na opće odobravanje svih prisutnih., ali i pitanje: Je li to, možda, najava nekih „novih vjetrova“, je li to, možda, i najava vađenja iz ladica prašinom prekrivenih dosijea ubijenih policajaca?