Na Galici obilježena obljetnica Udruge nositelja ratnih odličja HVO Herceg Bosne

Članovi Udruge nositelja  ratnih odličja (UNRO) HVO-a Herceg – Bosna, njih i više od 250, s područja cijele Federacije BiH, u nedjelju  su svečano i dostojanstveno, na platou Vlašića, na mjestu zvanom Galica, obilježili godišnjicu svoje Udruge. Galica je odabrana za ovu svečanost jer je to  hrvatsko stratište, mjesto pijeteta, gdje su 15. svibnja 1992. godine zarobljena, mučena i zločinački ubijena četrnaestorica pripadnika HVO-a Travnika. Zločin su počinili pripadnici srpskih snaga, a to je bio ujedno bio jedan od prvih masovnih zločina počinjen nad Hrvatima u srednjoj Bosni.

Na Galici, na mjestu zločina počinjenog nad zarobljenim pripadnicima HVO-a Travnika, uz nazočnost nekoliko stotina okupljenih, uz podignuto spomen-obilježje 2006. godine, slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio fra Marinko Didak, župnik travničke župe Ovčarevo.

Svetoj misi je prethodilo polaganje cvijeća i palenje svijeća, a to su učinili obitelji  ubijenih, predstavnici općinskih i županijskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, ratni zapovjednici, visoki časnici HVO-a na čelu s general – bojnikom Ilijom Nakićem, predstavnici HDZ-a BIH, HDZ-a 1990., predstavnici Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a H-B, na čelu s predsjednikom Lazarom Martinovićem i visoko izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović.

„Galica je hrvatsko stratište, mjesto strašnog zločina, mjesto pijeteta, gdje su zarobljeni a onda mučeni i svirepo ubijeni pripadnici HVO-a Travnika. To je i razlog što smo Galicu izabrali na obilježavanje godišnjice osnivanja naše Udruge, a ubuduće ćemo ovakva okupljanja i obilježavanje godišnjice svaki put održavati u drugoj županiji i u drugom sjedištu općinske organizacije naše Udruge“, kazao je ovom prilikom predsjednik UNRO HVO-a H-B, Lazar Martinović.

Članovi ove Udruge su najistaknutiji članovi HVO-a i postrojbi posebne namjene, hrabri ratnici, uspješni i sposobni zapovjednici, organizatori otpora i kasnijih krvavih borbi u obrani hrvatskih prostora, hrvatskog naroda i njegove opstojnosti u BiH. Udruga ima 2540 članova u 43 općinske i osam županijskih organizacija.

„Statut nam nalaže čuvanje digniteta Domovinskoga rata koji je narušen i stalno se narušava nebrigom i neodgovornošću pojedinaca pa i institucija, a najčešće sa zlim namjerama sa željom mijenjanja povijesnih činjenica iz vremena protekloga rata na štetu hrvatskog naroda u BiH. Mi to nećemo dozvoliti, to nam je sveta dužnost, o čemu smo poslije svete mise svi skupa razgovarali. Brinemo se i štitimo, koliko je to moguće i za obitelji naših poginulih i umrlih pripadnika, te za članove naše Udruge gdje god je to potrebno i gdje god je to moguće. A svakako u naš sveti zadatak spada i briga i bdijenje nad hrvatskim nacionalnim interesima, u BiH, ponajprije u srednjoj Bosni“, kazao je Lazar Martinović.

Nakon svete mise nazočni su se u povorci uputili ka Planinarskom domu Paklarske Stijene gdje je okupljene prvo pozdravio Jozo Stojak Mungos. „Obljetnicu osnutka Udruge ove godine obilježavamo na Vlašiću, mjestu prvih žestokih borbi za opstojnost hrvatskog naroda u Središnjoj Bosni, mjestu na kojemu je mučki ubijeno 14 naših branitelja. Tijekom rata samo u Središnjoj Bosni smrtno je stradalo 3200 hrvatskih civila i branitelja, desetine tisuća Hrvata moralo je napustiti svoja ognjišta. Njegujući uspomenu na naše poginule, pozivam hrvatski narod da se jedinstvom izbori za svoju jednakopravnost. Ne dopustimo da nam manjina uz pomoć međunarodnih mešetara i domaćih izdajnika bira naše predstavnike u vlasti“, poručio je Jozo Stojak Mungos, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja u ŽSB.

Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB podsjetio je okupljene da je cilj Udruge kojoj je na čelu raditi na zaštiti digniteta Domovinskog rata i očuvanju dostojanstva hrvatskog branitelja. „ U današnjim političkim okolnostima naša Udruga nastoji dati svoj doprinos nastojanjima međunarodne zajednice i političkih stranaka da BiH postane normalna, demokratska, europska država u kojoj će hrvatski narod uživati punu jednakopravnost“, istaknuo je Martinović naglasivši kako nositelji ratnih odličja HVO, osim prava, imaju i niz odgovornosti koje nastoje ispuniti kroz rad Udruge.

Vrlo emotivan i sanžan govor imao je i umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane, Ilija Nakić. Ne smijemo dopustiti da žrtve hrvatskih branitelja budu uzaludne. Zauvijek će u našim srcima ostati svi hrvatski branitelji koji nisu s nama, a ne zaboravimo da među odlikovanim braniteljima treba biti još 2000 onih koji su zaslužili to priznanje, ali ga nisu još uvijek dobili. Ne smijemo si dopustiti međusobno trvenje, a zajedništvo nam je potrebnije nego ikada”, naglasio je general Ilija Nakić.

Okupljenima se na kraju obratio i prof.dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i kandidat ove stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Predsjednik Čović istaknuo je važost izlaska na izbore u listopadu te izrazio uvjerenje da će vremena kada su Hrvatima drugi birali predstavnike u vlasti biti definitivno postati dio prošlosti. „Izađimo na izbore i izaberimo svoje predstavnike u vlasti. Prvi je to korak ka osiguranju političke jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH“, istaknuo je predsjednik HDZ BiH.

Prof. Dr. Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ BiH uručena je iskaznica počasnog člana Planinarskog društva Paklarske Stijene iz Travnika, a po završetku službenog dijela obilježavanja obljetnice utemeljenja Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB, u Planinarskom domu Paklarske Stijene upriličeno je zajedničko druženje.