Na brdu Kalvarija svečano obilježen blagdan Gospe Žalosne

Posebno svečano i tradicionalno blagdan Gospe Žalosne u srednjoj Bosni se slavi u viteškom naselju Mali Mošunj, na brdu zvanom Kalvarija, gdje je 1913. godine, izgrađena crkvica.

Kao i svake godine na blagdanskoj svetoj misi okupio se veliki broj vjernika iz svih župa Lašvanske doline, a na ovo svetište Gospe Žalosne hodočastili su i vjernici iz udaljenijih krajeva. Uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Marka Kepiča, gučogorskog gvardijana fra Dragu Pranješa i još desetak svećenika iz lašvanskih župa, svetu misu je predvodio dr. fra Ivan Šarčević, prof. na Franjevačkoj teologiji i gvardijan franjevačkog samostana na Bistriku u Sarajevu. Ovo svetište predvodnik blagdanske svete mise, fra Ivan Šarčević označio je „slikom jeruzalemske Golgote“.

Na brežuljku Crkvine, iznad sela Mali Mošunj, po ideji isusovca, profesora u Nadbiskupskoj gimnaziji u Travniku, oca Antuna Puntigama, sagrađena je crkvica posvečena Gospi Žalosnoj. Najprije na jednom humku 1908. postavljen je križ, a crkvica koja se, kako je jednom prilikom kazao viteški župnik fra Marko Kepić, kao oltar uzdiže nad Lašvanskom dolinom, sagrađena je i blagoslovljena 21, rujna 1913. Crkvica je podignuta unutar temelja stare, davno srušene rimske bazilike, prema kojoj se, najvjerojatnije, nekada i zvao Crkvina. Uz zmijoliki put koji vodi k vrhu, k crkvici Gospe Žalosne, podignute su i prošle godine, za stotu godišnjicu izgradnje crkvice, obnovljene i uređene, postaje križnoga puta, pa otud ovo brdo danas svi zovu Kalvarija.