Na bh. tržištu nitko ne kontrolira biljne preparate, vitamine…

Raznovrsni biljni preparati i dodaci prehrani u vidu mineralnih i vitaminskih dodataka danas se mogu naći na svakom koraku, u trgovinama, ljekarnama, na internetu, ali djelotvornost ovih proizvoda obično nije podrobno ispitana.

Povlačenje s tržišta

Iako je najčešći slučaj da su na deklaracijama napisane lažne obavijesti o prisutnosti “aktivnih tvari”, a tu ih uopće nema, nisu zanemarivi ni slučajevi da su određeni dijetetski proizvodi povučeni s tržišta jer ugrožavaju zdravlje ili, pak, sadržavaju smrtonosne tvari. Ako tomu dodamo i činjenicu da je kontrola kvalitete dodataka prehrani u našoj zemlji na vrlo niskoj razini i da se prilikom registracije ne provjerava njihov sastav, nego samo zdravstvena ispravnost, jasno je koliko treba biti oprezan prilikom kupovine.“Proizvod u procesu registracije od kontrola prolazi samo onu zdravstvene ispravnosti, što podrazumijeva mikrobiološku čistoću i prisutnost teških metala. Nikakva druga kemijska kontrola se ne provodi, prije svega analiza količine aktivnih sastojaka u proizvodu koja bi potvrdila je li ona u skladu s deklaracijom sastava koju je proizvođač naveo na pakiranju. Nažalost, nemamo ni institucije i laboratorije koji su opremljeni i mogu raditi ove vrste kemijskih kontrola”, objašnjava mr. sc. Alma Salkić, direktorica Odjela za kontrolu lijekova u Zada Pharmaceuticals.

Posebno je problematično što ni njihovo reklamiranje, također, nitko ne kontrolira piše Večernji list.

Nema regulative

Naime, s obzirom na to da nemaju svojstva lijeka, nisu u nadležnosti Agencije za lijekove BiH, već se ova oblast uređuje u okviru tzv. prehrambenog zakonodavstva, gdje još uvijek ne postoji regulativa za reklamiranje ovih preparata. I uz to što je tržište dodataka prehrani vrlo neuređeno, ne treba zanemariti ni činjenicu da postoje i veoma dobri i kvalitetni dijetetski proizvodi koji mogu biti korisni i pomoći u unapređenju zdravlja.
Salkić stoga savjetuje da se potrošači uvijek odluče za sigurnu kupovinu – u ljekarni.
“Dodatke prehrani treba uzimati u ljekarnama, uz konzultaciju sa stručnim osobljem, liječnicima i farmaceutima. Nikako ih ne treba naručivati na internetu”, kaže Salkić i dodaje da se pacijenti, posebno oni koji istodobno uzimaju i druge lijekove, uvijek trebaju konzultirati s liječnicima zato što dodaci prehrani mogu stupiti u interakcije s lijekovima i izmijeniti učinak lijeka.

Izvor

Prethodni članakFC BiH organizira Dječju srijedu – happy night
Sljedeći članakNevjerojatan dobitak u kladionici u Mostaru