Muslimani u BiH slave Kurban bajram

Muslimani u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu u subotu, 4. listopada, započeli su obilježavanje jednog od najvećih blagdana – Kurban-bajrama, čija je osnovna odrednica kao i kod drugih najvećih vjerskih blagdana obiteljsko okupljanje i druženje.

O tradiciji i običajima bh. muslimana tijekom proslave Kurban-bajrama govorio je za Agenciju Fena zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić, koji je naglasio da se ove godine ovaj veliki praznik istoga dana obilježava i u Saudijskoj Arabiji, Turskoj, Egiptu te BiH, što čini posebno zadovoljstvo.

Podvlači da muslimani za Kurban-bajram u prvom redu imaju obavezu da se sjete povratnika, beskućnika ili onih koji nemaju priliku svakoga dana da pojedu meso, zbog čega dolaskom ovog praznika trebaju “da osjete da su to blagdani svih onih koji su i muslimani, ali i onih koji nisu muslimani”, te im se daje komad mesa u znak pažnje, susjedstva i dobrih međuljudskih odnosa.

Jedna trećina mesa pripada onome tko je klao kurban, iako se po učenju islama i ta trećina može podijeliti drugima.

Husein ef. Smajić naglašava da Islamska zajednica u BiH ima posebnu ulogu za ovaj blagdan jer organizirano vrši klanje kurbana u bh. sredinama, putem medresa i fakulteta islamskih nauka. Te akcije IZ vodi već 40 godina.

Imamo tako dobro organizirane akcije klanja kurbana i podjele mesa da gotovo pola kurbanskog mesa dajemo Crvenom križu, domovima zdravlja, javnim kuhinjama, pa čak i u zatvore. U posljednje vrijeme potrudimo se da i putem naših džemata, posebno u istočnoj Bosni, izbjeglicama podijelimo najviše kurbanskog mesa – zaključio je on.

U povodu Kurban Bajrama redakcija portala Vitez.info, svim vjernicima islamske vjerosipovijedi upućuje iskrene čestitke s željom da ovaj blagdan proslave u miru, sreći i blagostanju.

Bajram Šerif Mubarek Olsun