Muslimani u BiH i svijetu danas slave Kurban-bajram

Pripadnici islamske vjeroispovijedi u BiH, ali i diljem svijeta, danas slave Kurban-bajram, jedan od dva najveća islamska blagdana. Kurban-bajram “pada” dva mjeseca i 10 dana poslije Ramazanskog bajrama. Blagdan se zove Kurban-bajram zato što se na ovaj dan prinosi žrtva – kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu približavanjem ljudima.

Običaj je da se meso kurbana dijeli sirotinji, susjedima i rodbini. Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se tih dana obavlja (hadž) hodočašće vjernika u Meki. Hodočašće je jedna od pet glavnih vjerskih obveza za punoljetne muslimane ako mogu financirati troškove, a da ne dovedu u pitanje opstanak i normalan život svoje obitelj.

Smatra se ne samo ispunjavanjem Božje zapovijedi nego i dokazom jednakosti svih muslimana pred Bogom.

Brojni bh. dužnosnici uputili su čestitke u povodu blagdana, a poruku vjernicima uputio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, obraćajući se vjernicima povodom Kurban-bajrama, zaželio je mir, radost, blagostanje svim muslimanima u zemlji i svijetu.

Kavazović je rekao da je Kurban-bajram prilika da pomognu izbjeglicama te tako ostvare puni smisao kurbana i hodočašća. “Ovih dana svjedočimo stradanju mnogih ljudi, djece, žena i muškaraca. Eto nam prilike da im pomognemo, da u njihovu nevolju unesemo olakšanje i radost te da na najljepši i najplemenitiji način ispunimo smisao hodočašća i kurbana”, rekao je na kraju svoje bajramske poruke reisu-l-ulema ef. Kavazović.

U povodu Kurban Bajrama redakcija portala Vitez.info, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti upućuje najiskrenije čestitke sa željom da ovaj blagdan proslave u miru, sreći i blagostanju.

Bajram Šerif Mubarek Olsun