Muška pjevačka skupina Krčevine pobjednik Festivala svatovca

Društvo Hrvatska žena Novi Travnik, od svog osnutka 1992. godine između ostalog radi na njegovanju i promicanju tradicijske kulture i običaja Hrvata Središnje Bosne. Svakako u prilog tomu ide i organiziranje Festivala svatovca, koje je sinoć održano u Vitezu.

Prvo mjesto na Festivalu svatovca osvojila je Muška pjevačka skupina Krčevine. Krčevljani su nastupili u sastavu Dragan Babić Čićko, Pero Žuljević, Zoran Jurčević, Pero Grbavac, Ivica Babić Rašo, Željo Bikić, Slavko Strukar, Slavko Jukić, Pero Jakić i Mato Babić. Svakako se ovdje moraju spomenuti i glumci koji su odglumili scenu običaja Materica, a to su Vlatko Strukar Vladika, Dragan Lovrinović Mačak i Anto Rajić Mišković Čvarak.

Svatovac je specifičan vokalni izričaj u seoskom narodu Lašvanske doline i Jajca. Ne postoje podaci od kada se pojavio, ali po samom imenu može se zaključiti da je bio nezaobilazni dio svatovskih običaja. Nažalost sve manje se pjeva u svatovima. Zahvaljujući ponekim kulturno umjetničkim društvima može se čuti bar na smotrama folklora. Ono što su za Hercegovinu gange to je svatovac za središnju Bosnu.

”Cilj nam je pokrenuti postupak za zaštitu svatovaca kao specifičnog vokalno izričaja u Središnjoj Bosni. Svaka skupina je uz pjevanje svatovca bila obvezna prikazati dio svatovskog ili nekog drugog narodnog običaja iz svoga kraja. Nastup skupine mogao je trajati najviše do 10 minuta. U iznimnim situacijama, ako je skupina sastavljena od ženskog i muškog pjevanja svatovca, ukupan nastup mogao je trajati do 15 minuta. Izvođači su mogli prikazati i kumstvo pri krštenju djeteta ili neki pučki običaj (komači, igra prstena i slično). Uz svatovac su mogli otpjevati i po jedan izvorni bečarac”, kazali su organizatori.

Prethodni članakPizzeria Central danas nudi ludi popust na pizze!
Sljedeći članakVlado tornjake uselio u pravu kuću