Musa: Upute za učenike, roditelje i nastavnike pred početak školske godine u FBiH

Otvaranje škola se mora izvesti na siguran način i u skladu s općim javno-zdravstvenim odgovorom zemlje na pandemiju COVIDA-19 – rekao je na pres-konferenciji član Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Federacije BiH Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

On napominje da je sedmodnevna incidenca, odnosno učestalost broja novih obolijevanja na 100.000 stanovnika trenutno veća od 30 u devet županija u Federaciji BiH, pa odluka o ponovnom otvaranju škola svakako iziskuje širu diskusiju svih zanteresiranih strana, prvenstveno nadležnih ministarstava.

Za sutra je planiran veliki sastanak, na kojem će federalni nivo predočiti županijskim ministarstvima smjernice za početak školske godine.

Premise kojima se vodi federalni nivo u razmatranju cjelokupne situacije su rizik po djecu, odnosno prvenstveno potreba zaštite njihovog zdravlja, kao i rizik sekundarnog prijenosa, odnosno toga koliko bi prijenos virusa iz škola u domaćinstva doprinio pogoršanju cjelokupne epidemiološke situacije. Musa je naveo primjer Izraela, gdje su doslovno deset dana po otvaranju škola zabilježene epidemije u školskim okruženjima, kao i primjer Francuske.

– Otvaranje škola u punom kapacitetu nosi definitivno najveći rizik od prijenosa COVIDA-19 i nastajanja žarišta, odnosno šireg prijenosa u zajednici. Istovremeno, prelazak na alternativne modele izvođenja nastave, tipa putem medija, online putem, nosi svakako najmanji rizik, ali ne može biti jedino prihvatljivo rješenje; za neke uzraste je potpuno neprovodivo. Tako smatramo da je kombinacija dva pristupa najoptimalnija varijanta – otvaranje škola za određene uzraste, s manjim brojem đaka u grupi te uz strogo pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera. Smatramo da je najpreporučljivije otvoriti škole za učenike do četvrtog razreda. Ostavljamo mogućnost da se razmotri otvaranje učionica i za učenike prvog razreda srednjih škola – kazao je  Musa na pres-konferenciji.

Vrlo je važna i edukacija osoblja, nastavnika, roditelja i učenika o COVID-19, kao i da škole imaju ažurirane planove za izvanredne situacije – kako reagirati i šta poduzeti u slučaju da netko od učenika ili osoblja bude zaražen koronavirusom ili se sumnja da je obolio.

Bez obzira na to koji će krajnji model biti prihvaćen, zaključio je Musa, treba ostaviti mogućnost za odvijanje online nastave za učenike koji, primjerice, moraju biti u samoizolaciji ili za one koje se utvrdi da ne mogu pohađati nastavu zbog nekih drugih kroničnih oboljenja.

Musa je potcrtao da su osnovni oblici prevencije – nošenje maske za učenike i nastavno osoblje, održavanje odgovarajuće fizičke distance i higijena ruku.

Učenici, nastavnici i drugo školsko osoblje moraju ostati kućama, napomenuo je, ako oni ili neko od članova njihovih domaćinstava ima simptome slične COVID-19, a potrebno je osigurati i dovoljno dezinfekcionih sredstava za škole, odnosno omogućiti dezinficiranje škola i učionica najmanje dva puta dnevno, kao i adekvatno provjetravanje.

Organiziranje obroka u školama se ne preporuča, učenici trebaju donositi njihovu užinu i jesti u razredu, odnosno ne u menzi ili u drugim zajedničkim prostorijama.

Organizacija produženog boravka u osnovnim školama se ne preporuča, kazao je Musa, ali ako je neophodan, preporuča se organizacija u stalnim grupama do deset učenika tako da svaka grupa boravi u odvojenim prostorijama i da bude onemogućeno miješanje grupa.

Radi održavanja minimalne fizičke distance od metar i pol, dva, škole trebaju promovirati početak i završetak nastave svakog dana na način da u hodnicima, na ulazima i izlazima škola treba biti manji broj učenika, kao i osigurati smanjenje broja učenika u razredu, po deset do 15 po odjeljenju, grupi, te onemogućiti nepotrebno miješanje grupa.

S federalnog nivoa predlažu i ukidanje velikog odmora, ostanak učenika u klupama za vrijeme malog odmora, skraćivanje školskih sati na 30 minuta te ograničavanje broja sati dnevno, otkazivanje okupljanja kao što su sportske aktivnosti, školske igre i drugi događaji koji stvaraju gužve.

Prethodni članakPorazni trendovi u BiH: Broj novorođenih u tri godine pao za osam posto
Sljedeći članakNakon Severine, još jedna estradna zvijezda u reklamnom spotu tvrtke Thermoflux iz Jajca