MUP ŽSB: Zadovoljavajuće stanje sigurnosti u 2016. godini

Tijekom protekle godine u Županiji Središnja Bosna zabilježeno je 1306 kaznenih djela, što je za 18 posto manje u odnosu na 2015. godinu, priopćio je MUP.

Iz županijskog MUP-a navode kako je pad kriminaliteta rezultat niza planskih aktivnosti. Istaknuto je, među ostalim, kako je riješeno 71 posto kaznenih djela, te je smanjen broj djela koja su izvršili maloljetnici. Od ukupno 1114 osobe prijavljene za izvršenje kaznenih djela, 42 osobe su maloljetne, što predstavlja 3,7 posto od ukupnog broja izvršitelja, što je daleko ispod regionalnog prosjeka, kaže se u priopćenju.

Iz MUP-a su naveli da nije bilo najtežih kaznenih djela koja su ostala nerasvijetljena, dok je za 36 posto smanjen broja razbojništava, kao i broj ukradenih vozila.

U 2016. evidentirano je ukupno 68 krađa vozila, što je za 31 posto manje u odnosu na 2015. godinu, kada ih je ukradeno ukupno 98. Od ukradenih vozila, 33 su pronađena, u 11 slučajeva otkriveni su izvršitelji, dok se za ostalim i dalje traga. Kako je istaknuto, smanjenju broja ukradenih vozila doprinijela je aktivnosti na dokumentiranju organizirane kriminalne skupine, kada je nadležnim tužiteljstvima podneseno više izvješća o počinjenim kaznenim djelima. Značajna karakteristika krađe vozila u SBŽ-u je, kako tvrde u MUP-u, da se radi o vozilima starije proizvodnje, dok je krađa vozila novije proizvodnje gotovo iskorijenjena.

U MUP-u ističu da su dobri rezultati postignuti i u pogledu borbe protiv zlouporabe droga. Podneseno je ukupno 50 izvješća protiv 56 osoba, a aktivnosti na tom planu nastavljaju se.

Kada je riječ o nasilju u obitelji, iz MUP-a naveli su da je tijekom 2016. godine evidentirano 96 tih slučajeva, što je za 18 više u odnosu na 2015. godinu.
S ciljem prevencije te pojave, službenici policije proveli su više kampanja.

Također, provedene su akcije na suzbijanju maloljetničke delinkvencije, te prikupljanje informacija o pojedincima i grupama koje potencijalno predstavljaju terorističku prijetnju.

U MUP-u naglašavaju da još nisu zadovoljni stanjem u oblasti prometa, jer je došlo do blagog povećanja broja prometnih nezgoda, za dva posto u odnosu na 2015. godinu. U 2015. evidentirano je 3311 prometnih nezgoda, a 2016. godine 3374.

Dobar je podatak što su aktivnim pristupom na stabilizaciji stanja u oblasti sigurnosti u prometu znatno ublažene posljedice prometnih nesreća. Tako je broj smrtno stradalih gotovo prepolovljen. U 2016. godini na prometnicama Središnje Bosne smrtno je stradalo 13 osoba, dok je godinu ranije ta brojka iznosila 22.

Povećana je uporaba radarskih sustava, te su u 2016. evidentirano ukupno 36 533 slučaja prekoračenja brzine, a ukupan iznos novčanih kazni iznosio je nešto više od dva milijuna maraka.

Tijekom 2016. godine ostvarena je dobra suradnja s drugim agencijama za provođenje zakona u dokumentiranju različitih kaznenih djela, kao i s nevladinim organizacijama, kroz stalni program “Rad policije u zajednici”.

Osim redovnih poslova na kojima su bili angažirani, službenici policije sudjelovali su i u nekoliko slučajeva spašavanja građana, te će i u narednom periodu činiti sve što je u njihovoj moći da se građani osjećaju sigurno, priopćeno je iz MUP-a ŽSB.

Prethodni članakDom naroda Parlamenta F BiH prekinuo sjednicu, nastavak 26. siječnja
Sljedeći članakOvo su najstresniji poslovi u 2017. godini