MUP ŽSB: Upozorenje građanima o sve učestalijim internet prevarama

U posljednje vrijeme sve su učestalije prijave građana o internet prevarama koje se manifestiraju u raznim oblicima, a koje uglavnom za posljedicu imaju nastanak materijalne štete.

Česti slučajevi internet prevara događaju se kada se od građana traži dostava određenih podataka kako bi se ostvarile uplate novca ili da im se dostave određene stvari, odnosno da im se dodijele neke nagrade. Prilikom ostvarivanja komunikacije u ovakvim slučajevima građani trebaju biti posebno oprezni, kako bi se zaštitili od eventualnih zlouporaba.

Ukoliko se utvrdi ili čak posumnja na zlouporabu podataka, potrebno je odmah obavijestiti najbližu policijsku postaju kako bi se utvrdilo stvarno stanje,odnosno postoje li elementi kaznenog djela.

“Upozoravamo građane ukoliko njihovi osobni podaci na internet budu zlorabljeni mogu postati žrtve podizanja novca s njihovih računa, kupovine određenih stvari ili usluga putem brojeva njihovih kreditnih ili debitnih kartica, kao i podizanja kredita na njihovo ime. Zbog toga ne treba davati svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisivati na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko je to učinjeno, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ako se identična lozinka koristi i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno ih je odmah promijeniti. Bitno je napomenuti da krađa podataka može biti i fizičke prirode, npr. ako je ukradena i zlorabljena dokumentacija određene osobe”, priopćeno je iz MUP-a ŽSB.

Službenici policije su u proteklom periodu uspješno rasvijetlili zlouporabu podataka s bankovne kartice, prilikom koje je oštećena umirovljenica iz Busovače. Ovim nezakonitim radnjama počinjena je materijalna šteta u iznosu preko 1.500,00 KM