MUP KSB uputio upozorenje osobama koje ne poštuju rješenje o izolaciji

Shodno Odluci Vlade Federacije BiH o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH, kao i zaključcima i naredbama kantonalnih i federalnih kriznih stožera, službenici policije poduzimaju pojačane mjere i radnje iz svoje nadležnosti. To se posebno odnosi na kontrolu osoba kojima je od strane nadležnog sanitarnog inspektora izdano Rješenje o izolaciji u trajanju od 14 dana.

U cilju postizanja što veće efikasnosti u realizaciji navedenih aktivnosti, upozoravamo sve osobe kojima su izdana navedena rješenja da ista strogo poštuju, kako bi izbjegli sankcioniranje od strane nadležnih organa. Do sada su 33 osobe zatečene u nepoštivanju navedenih rješenja, o čemu su sačinjene službene zabilješke koje se dostavljaju nadležnim organima na daljnje postupanje.

Kontrolirane osobe koje odbiju naredbe policijskih službenika biće odmah sankcionirane uručenjem prekršajnih naloga. U Zakonu o Javnom redu i miru SBK/KSB, za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 200,00 do 1000,00 KM.

Aktivnosti policijskih službenika po ovoj problematici nastavljaju se i u narednom periodu, kako bi se u što većoj mjeri očuvalo zdravlje ljudi, te spriječilo širenje koronavirusa na našem području.