“Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” razbudili uspavane u Busovači

Predstava “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla”, satira o suvremenim političkim, ekonomskim i socijalnim procesima, autora i redatelja Harisa Pašovića, gostovala je u nedjelju navečer u okviru “Napretkovih božićnih dana kulture” u Busovači.

Predstava je nastala u koprodukciji “East West Centra” i Bosanskog narodnog pozorišta (BNP). Kroz likove Muje, Fate i Sulje dočarava se odraz društva u našoj zemlji koje i dalje “visi na niskim granama”. Dopuna ovoj satiričnoj izvedbi je pjesma za koju je glazbu i tekst napisala grupa S.A.R.S., a koju glumci Džana Džanić i Saša Handžić pjevaju.

Kroz priču Mujo i Fata, kao antologijski junaci svih viceva i šala o “glupim Bosancima”, dolaze do realnih i osobnih problema svih građana BiH koje nam na humorističan način, kroz viceve i šale, iznose mladi glumci.

Ako je suditi po reakciji publike, onda je ovaj kazališni komad postigao svoj cilj, a to je da je bar malo “razbudio” uspavane građane. U više navrata publika je pljeskom i gromoglasnim smijehom nagrađivala odigrane scene i dijaloge glumaca. Komične, a često crnohumorne scene, smjenjuju se s izvrsnim songovima. U predstavi se prikazuje i kratki lirski dokumentarni film o teškom životu običnih ljudi u BiH, radnika, rudara, učenika, domaćica i nezaposlenih. Svi oni se bukvalno bore za opstanak.

Predstava je nastala prema kratkom igranom filmu “Jedan lijep film”, a prema pripovijetci Gijoma Apolinera. Riječ je o fascinantnoj priči u prvom licu autora filma. Suljo koji putem raznih makinacija snima bizarne ekskluzivne snimke. Glad za većom ekskluzivnošću vodi njega i druge autore filma da izvrše stvarnu otmicu, prisile jednog običnog čovjeka na zločin, sve to snime i zatim prikažu. Iako je ova priča jednog od najvećih europskih pisaca prošlog vijeka napisana 1907. godine, ona djeluje kao da je napisana danas.

“Napretkovi božićni dani kulture” nastavljaju se već sutra (13. prosinca) kada kino Theatre slavi svoj osmi rođendan. Od četvrtka (15. prosinca) na rasporedu je film „Rogue One – priča o ratovima zvijezda“, a u petak u 18 sati u crkvi sv. Ante Padovanskog u Busovači održat će se tradicionalni Božićni koncert OGŠ Jakova Gotovca Busovača.

Prethodni članakPodignuta optužnica protiv radnika Lutrije BiH; Prevario dobitnika u Vitezu
Sljedeći članakMeteorolozi najavljuju snijeg