Mostarski sajam: Implikacije ulaska Hrvatske u EU po BiH

Europska unija je čvrsto opredijeljena da podržava napredovanje BiH ka EU kroz postupnu provedbu reformi u djelokrugu ekonomije i vladavine prava, kazao je šef sekcije za politička i ekonomska pitanja Delegacije Europske unije u BiH Jurgis Vilcinskas u svom uvodnom izlaganju na radionici “Implikacije ulaska Hrvatske u EU po Bosnu i Hercegovinu”.

Vilcinskas je pritom naglasio kako EU ne nudi ni prečace ni olakšice te da će se BiH, kao i svi drugi pretendenti na članstvo, morati prilagodi uvjetima i standardima EU.

Vilcinskas smatra kako BiH i ostale zemlje iz regije iz primjera Republike Hrvatske mogu izvući nekoliko dobrih pouka.

“Jedna je poruka volja za uspjehom, druga da moramo učiti iz grešaka drugih, a ne preslikavati gotova rješenja, te treća da nije moguće ući u jedan regionalni blok bez rješavanja problema koji su prisutni u najbližem susjedstvu”, istaknuo je šef sekcije za politička i ekonomska pitanja Delegacije EU u BiH, napomenuvši kako su za ulazak u EU potrebne reforme za koje su potrebna stručna znanja, vrijeme i pamet, no da je na kraju sve moguće što se vidi i iz primjera Hrvatske.

On drži da političko vodstvo BiH iz toga treba izvući pouku te da svi trebaju pozorno pogledati mapu Jugoistočne Europe i shvatiti da ne postoji alternativa susjednom i europskom tržištu kada su u pitanju trgovina i investicije.

Vilcinskas napominje kako Hrvatska treba voditi računa o svom najvećem interesu, a to je da njezino pristupanje u EU treba ostvariti pozitivan vanjski utjecaj koji će rezultirati prednošću, a ne dodatnim troškovima po susjednu zemlju.

Danas je primjer Hrvatske i BiH primjer suradnje visokog intenziteta, posebno kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena, dvojno državljanstvo, veliki broj prelaska granice te nepostojanje jezičnih barijera. Također, dvije zemlje imaju posebne tranzitne režime za Neum i Ploče što pokazuje u kojoj mjeri dvije zemlje ovise jedna od drugoj.

“Vjerujem da ravnopravni partneri kao što su ove dvije zemlje s posebnom pažnjom gledaju na uzajamnu ovisnost koja je usmjerena prema izradi jasne mape puta za postepeno rješavanje svih bilateralnih pitanja”, izjavio je Vilcinskas.

“Kako se EU bude približavala BiH, tako ćemo imati uvid u što veće mogućnosti iz kojih obje zemlje mogu izvući korist. Međutim, da bi se to ostvarilo moraju raditi i vlade i gospodarstvenici”, zaključio je Vilcinskas.