Most ljubavi i prijateljstva u Vitezu

UG ”Most Vitez” trenutno radi na implementaciji projekta „Izgradimo Most u Vitezu“ koji se provodi u suradnji sa Asocijacijom XY u okviru “Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini” koji financira Vlada Švicarske Konfederacije. Projekat je započeo u mjesecu maju i trajat će do kraja decembra tekuće godine.

To je veoma opsežan projekt koji obuhvaća više različitih aktivnosti, a jedan od glavnih ciljeva projekta je borba protiv stigme i diskriminacije osoba s mentalnim poteškoćama.
Jedna podaktivnosti koje se trenutno provode je održavanje kreativnih radionica s novim članovima udruženja kao i sa školskom djecom.

U vođenju ovih radionica članovi udruženja pomažu profesionalnim voditeljima radionica, a radi se prvenstveno o izrađivanju ukrasnih predmeta dekupaž tehnikom, kao i drugim kreativnim načinima izražavanja i stvaranja.

U protekle dvije subote(22.07. i 29.07.) održane su kreativne radionice sa djecom školskog i predškolskog uzrasta u galeriji Gradske knjižnice Vitez, koju je Općina Vitez ustupila Udruženju na korištenje za vrijeme trajanja projekta.

Djeca su kroz druženje sa članovima udruženja “Most” naučila neke nove tehnike izrade ukrasnih predmeta te pokazala visoku razinu kreativnosti i motivacije.

To je bilo jedno zabavno i korisno iskustvo,kako za mališane, tako i za članove udruženja a ono što je najvažnije je da je uspostavljen odnos prijateljstva i povjerenja te da su se svi dobro zabavili i uz put nešto korisno i naučili.

Još jedna aktivnost koja se sprovodi kroz projekt „Izgradimo Most u Vitezu“ je informatička edukacija članova udruženja. Radi se o osnovnom tečaju informatike koji se provodi u Centru za edukaciju građana ABF Busovača u Busovači. Edukacija je započela početkom mjeseca srpnja i trajat će do kraja mjeseca kolovoza nakon koje će članovi udruženja biti osposobljeni za osnovni rad na računalu, tj. moći će aktivnije sudjelovati u raznim aktivnostima, projektnim prijedlozima i sl.

Bitno je napomenuti da se sve ove aktivnosti provode uz pomoć i podršku profesionalaca iz CMZ-e Vitez, s kojim Udruženje ima odličnu suradnju.

Ništa manje važna je i podrška Općine Vitez, koja rad Udruženja podržava na razne načine, od ustupanja prostora za održavanje kreativnih radionica, do medijske popraćenosti istih, kao i pri dodjeli nepovratnih sredstava za nabavku potrebne opreme.

Naime, u mjesecu srpanj ove godine Udruženju su putem Javnog poziva za nevladin sektor iz proračuna Općine Vitez dodijeljena bespovratna sredstva za nabavku stolnog računala.

Početkom jeseni u planu je održavanje i niza okruglih stolova gdje će različiti stručnjaci s područja mentalnog zdravlja održavati predavanja članovima udruženja, članovima njihovih obitelji, kao i izabranoj grupi srednjoškolaca, a cilj ovih edukacija je inkluzija korisnika, povećanje razumijevanja i osjetljivosti prema osobama s mentalnim problemima, destigmatizacija istih, kao i poticanje mladih na volonterski rad u Udruženju. (TNT portal)

Prethodni članakDogovorena uspostava zračne veze između Mostara i Zagreba
Sljedeći članakStrpljenje najstarije populacije pri kraju: Umirovljenici Vladi dali rok do petka