Moraju pobijediti

Kraj prvenstva u Premijer ligi se primiče¸ ostala su još četiri kola, a Vitez se nalazi iznad „crvene linije“, trenutno na 9. mjestu prvenstvene ljestvice, s 31 osvojenim bodom. No, ta i takva pozicija još uvijek je daleko od zacrtanog i željenog cilja jer Vitežanima za vrat puše Slavija s istim brojem osvojenih bodova, te Borac koji ima dva (29) boda manje.

A računice govore da će jedan od ova tri kluba završiti u nižem rangu natjecanja, mada još uvijek, bar teoretski, nisu otpisani ni Olimpik s 27 i Travnik s 26 osvojenih bodova. Naime, Rudar s 20, Drina s 19 i Velež s osam osvojenih bodova već su s jednom (Rudar), ili s obje noge(Drina i Velež) u nižem rangu natjecanja.

Vitežani su „izračunali“ da im je za ostanak u ligi potrebno osvojiti još 6 bodova, a nadaju se, i vjeruju, da će taj broj već u petak, kada im u goste stiže susjed Čelik, prepoloviti. No, to je po onoj narodnoj: „Ražanj pripremljen, a zec u šumi“.

„Istina je, računice su jedno a stvarnost nešto sasvim drugo. Na sreću mi ipak svoju sudbinu držimo u svojim rukama, a ni to nije mala stvar u ovakvoj teškoj i kompliciranoj situaciji“, kazao je trener Viteza Branko Karačić, te nastavio: „Nije kurtuazija reći kako mi svog susjeda i sportskog prijatelja , momčad Čelika, maksimalno respektiramo. A razlozi za respekt su brojni: njihovi vrlo dobri proljetni rezultati, dobre igre na gostujućim terenima, dobro komponirana i iskusna momčad koju uspješno vodi trener Beganović. S druge pak strane, nama je „biti ili ne biti“, znamo što nam je činiti kako bi se primakli zacrtanom cilju – ostanku u Premijer ligi. Sve raspoložive snage i naše potencijale – igračke, stručne, organizacijske, navijačke…- moramo dignuti na najvišu moguću potenciju kako bi ovu utakmicu riješili u svoju korist. Znamo, Čelik u Vitez stiže bez ikakvih psiholoških opterećenja, bez imperativa, što nama i dodatno može otežati situaciju i put ka našem cilju. Međutim, svi odreda smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo, nemamo pravo na posrtanje i vjerujem da ćemo, nakon ove utakmice, za tri boda biti bliže zacrtanom cilju“

Gosti novinara pred susret s Čelikom bili su najmlađi prvotimac Viteza, Ivan Stanić i iskusni, vrlo dobri, Leopold Novak.

„Vjerujem u našu dobru igru i u pobjedu“, odriješit i konkretan bio je Stanić, koji je u prošlom kolu protiv Zrinjskog u Mostaru, uspješno, na desnom beku, zamijenio kartoniranog iskusnog Barića.

Optimizam je iskazao i Novak: „

U goste nam stiže vrlo dobra momčad Čelika. Bit će to za nas teška utakmica, znamo što nam pozitivan rezultat, pobjeda, nosi i donosi i uvjeren sam da ćemo je i ostvariti“.

U ovoj teškoj i za Vitez neizvjesnoj završnici prvenstva sretna je okolnost što će trener Karačić, osim rekonvalescenta Đerića, na raspolaganju imati sve igrače. Očekuje se da će Vitez utakmicu početi u sastavu: Živković, Barić, Jevtić Radeljić (Barišić), Sadiković, Barišić (Šantić), Muminović, Đurić, Livančić, Mrkaić, Novak.