Molitva i cvijeće za poginule branitelje Gornje Večeriske

Rodbina, prijatelji, suborci, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te dužnosnici struktura političke, zakonodavne i izvršne vlasti, u utorak su u Vitezu dostojanstveno obilježili 20. godišnjicu pada Zabrđa u ruke nadmoćnijih i brojnijih snaga Armije BiH i pogibije petorice pripadnika „Viteške” brigade HVO-a iz naselja Gornja Večeriska.

Zabrđe, planinsko područje na području općine Vitez, poznato vikend naselje i odredište planinara, na nadmorskoj visini od tisuću i više metara, u ratnom vremenu bilo je važno strateško područje. Stoga, nakon što ga je 9. srpnja 1993. godine zauzela A BiH, u vrlo tešku situaciju dovedena je obrana „Vitezita”, tvornice eksploziva i raketnog goriva, a time i Viteza i cijele, u to vrijeme, potpuno opkoljene i od svijeta odsječene Lašvanske doline.

U borbi za Zabrđe, tog 9. srpnja, uz dvadesetak lakše i teže ranjenih pripadnika „Viteške” brigade HVO-a, poginuli su mještani Gornje Večeriske: Žarko Ramljak (35), Dražen Šarić Braco (22), Ivica Rajić Ribo (37), Milko Mišković (37) i Dario Filipović Braco (24). Tijekom rata u obrani Viteza i 316 dana potpuno opkoljene i stalno napadane hrvatske enklave u Lašvanskoj dolini, sa blizu 70 tisuća Hrvata ugroženih nedostatkom pitke vode (izvorište Krušćica i vodovod bili su tijekom rata pod nadzorom i upravljanjem A BiH), struje, hrane, lijekova, medicinskog osoblja…od višestruko brojnijih snaga A BiH, iz malog naselja Gornja Večeriska, poginuli su i Branko Ramljak, Stipo Šarić, Ivan Rajić, Pero Rajić, Anđelko Mišković, Jako i Franjo Čeko, te Marko Rajić. Više desetaka ih je lakše i teže ranjeno.

U povodu 20. godišnjice pada Zabrđa i pogibije petorice pripadnika HVO-a iz Gornje Večeriske, te u spomen na još sedmoricu poginulih mještana ovoga naselja u Domovinskom ratu, u viteškoj župnoj crkvi sv. Jurja, u utorak je slavljena sveta misa zadušnica, a predvodio ju je fra Ivan Kasalo. Tim povodom, uz spomen-obilježje u Gornjoj Večeriskoj položeno je cvijeće i upaljene svijeće. A uz rodbinu, prijatelje, udruge i suborce, to su učinili i dužnosnici struktura vlasti i vojske predvođeni brigadirom HVO-a Draganom Vincem, Predsjednikom OO HDZ-a BiH Viteza, Borisom Marjanovićem, te federalnom parlamentarnom zastupnicom, Slavicom Josipović i zamjenikom predsjednika HDZ-a 1990., Rudom Vidovićem.

Zvonimir Čilić / VL

veceriska2veceriska3veceriska4