Model održivog ustroja Javnog RTV sustava BiH sukladan temeljnom i natkrovljujućem načelu Ustava BiH i načelu konstitutivnosti naroda

MOSTAR, 24. veljače (FENA) - U povodu javne rasprave o modelu održivog ustroja javnog RTV sustava BiH, u petak je u Mostaru održana konferencija za novinare na kojoj su, uz ostale, govorili voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Ivan Vukoja te voditelj Pododjela za medije i informiranje HNA-a Ilija Musa. Foto FENA/Emanuel Soca

U prostorijama Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru najavljena je Javna rasprava o temi: “Model održivog ustroja Javnog RTV sustava BiH sukladan temeljnom i natkrovljujućem načelu Ustava BiH i načelu konstitutivnosti naroda” koja će biti upriličena u Velikoj dvorani Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, u ponedjeljak 27. veljače s početkom u 12 sati.

Javna rasprava će se održati u organizaciji Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH (Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje).

Prijedlog transformacije Javnog RTV sustava BiH namijenjen harmonizaciji i integraciji bosanskohercegovačkog javnog i medijskog prostora, o kojem će biti govora na raspravi u Sarajevu, danas su predstavili Ljilja Zovko, predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH,  Ivan Vukoja, voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje GV HNS-a BiH te Ilija Musa, voditelj Pododjela za medije i informiranje.

„Ovakav model nudi rješenja kojima se anuliraju svi strahovi donositelja odluka u nadležnim državni tijelima pa bi mogao poslužiti i kao predložak u rješavanju ostalih diskutabilnih pitanja“ kazala je Ljilja Zovko.

Predlagači su u svojoj argumentaciji  izložili na koja demokratska, ustavna i politička načela se pozivaju  i  čime potkrepljuju svoje prijedloge i zahtjeve.

Razlozi izrade ovakvog prijedloga jesu neuskađenost s Ustavom postojećeg modela Javnog RTV sustava i njegovih sastavnica“, naglasio je Ilija Musa te dodao da „uz to postoji i niz manjkavosti  koje ukazuju da trenutni ustroj RTV sustava nije zadovoljavajući niti za jednu, a posebno za hrvatsku javnost“.

Postojeći model je ocijenio kao  nelegitiman i protuustavan, nepravedan i nametnut, diskriminirajući, dezintegrirajući i apsurdan, neučinkovit te dugoročno neodrživ. Svoje tvrdnje je potkrijepio konkretnim činjenicama.

Osnovne teze na koje se prijedlog održivog ustroja RTV sustava oslanja izložio je Ivan Vukoja. Navodi da koncept i model ustroja Javnog RTV sustava trebaju biti usklađeni s osnovnim i natkrovljujućim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti naroda.

Hrvati kao konstitutivan narod u BiH imaju ustavno pravo na vlastiti Javni RTV servis. Javni RTV servis na hrvatskom jeziku treba biti sastavni dio Javnog RTV sustava BiH i kao takav, financiran iz javnih sredstava“, dodaje Vukoja.

Komentare ponuđenog  modela  kroz sudjelovanje u raspravi u ponedjeljak će izložiti i Momčilo Novaković, predsjedatelj Povjerenstva za promet i komunikacije PS BiH, Nikola Lovrinović, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PS BiH, Igor Pejić, tajnik Ministarstva prometa i komunikacija u Vijeću ministara, te Borka Rudić, glavna tajnica Udruge BH novinari.

Predstavljanje modela ustroja Javnog RTV sustava BiH nije konačno rješenje nego je povod za konstruktivnu javnu raspravu sa svim  zainteresiranim pojedincima i javnostima u BiH.

Nakon otvaranja javne rasprave, kako je rečeno, u roku od 21 dana omogućit će se dostava reakcija, komentara i prijedloga predlagateljima, nakon čega bi  slijedila izrada konačnog prijedloga u formi izmjena i dopuna postojećih zakona, odnosno, nacrta prijedloga novog zakona o Javnom RTV sustavu BiH.

Prethodni članakVitežanin Mario Jukić viceprvak Hrvatske u full contactu
Sljedeći članakAgencije za provedbu zakona moraju se izdići nad složenom političkom situacijom u BiH