Moćni đumbir jači od kemoterapije: Istraživanja pokazala kako ubija stanice raka

Đumbir je fantastična namirnica koja se ne koristi samo u prehrani i kao začin, nego i u tretiranju mučnine i želučanih problema. Ipak, još fascinantniji podaci dolaze kroz rezultate nove studije koja pokazuje kako je ova gomoljasta biljka izuzetno uspješna u tretiranju različitih oblika kanceraStudiju na miševima su proveli istraživači sa Georgia State univerziteta, a ona je pokazala kako je ekstrakt đumbira u stanju smanjiti veličinu tumora prostate za čak 56 posto. Pored toga, pokazalo se kako đumbir smanjuje upalu u organizmu i tijelo opskrbljuje antioksidansima.

Još jedna studija koju je provela neprofitna organizacija PLoS pokazala je kako đumbir igra ključnu ulogu u tretiranju raka dojke i matičnih ćelija raka, za koje je poznato kako ih je iznimno teško ubiti.

“Matične ćelije imaju sposobnost regeneracije i samoobnavljanja, prolaze kroz različite promjene i mutacije, pa su tako otporne na konvencionalno liječenje poput kemoterapije, a često su sposobne da se dijele i formiraju nove kolonije raka. Jedini način da se tretira tumor jeste da se unište matične ćelije u njemu”, podaci su sa stranice Health Nut News.

Kad se korijen (đumbir) suši ili kuha (jedan od najčešćih načina pripreme đumbira), u njemu nastaje organsko jedinjenje šogaol. Fascinantan je način na koji se ovo jedinjenje bori protiv matičnih ćelija raka.

“Istraživanja su pokazala kako šogaol utječe samo na ćelije raka i ubija samo njih, ali ne i zdrave ćelije, za razliku od, primjerice, kemoterapije, koja, pored ćelija raka, ubija i zdrave ćelije”, navodi se u tekstu Health Nut Newsa.

Naposljetku, kad se usporedi s lijekovima protiv kancera poput Taxola, pokazalo se kako šogaol ubija više ćelija raka i tumora, a istraživači navode kako je ovo jedinjenje čak 10.000 puta jače od lijeka Taxol u ubijanju ćelija raka, zaustavljanju formiranja novih tumora i očuvanja zdravih ćelija u životu.

Važno je napomenuti kako slična studija još uvijek nije provedena na ljudima, ipak, rezultati su obećavajući i daju nadu oboljelima od raka, pogotovo ukoliko se u obzir uzme kako nam je priroda dala lijekove za sve, te koliko konvencionalni tretmani raka znaju biti teški za tijelo i um oboljelih.

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je trajna gomoljasta biljka iz obitelji ljiljana poznata po svom korijenju. Već tisućama godina koristi se kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Đumbir je porijeklom iz Kine, a jedna je od ključnih biljaka u ajurvedskoj medicini.

Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem. Đumbir je prirodan lijek za bolju probavu, smanjuje upale i ublažava alergije te pomaže kod mučnine.

Popularan je u kuhinjama širom svijeta zbog svog specifičnog ljutkastog okusa. Najčešće se koristi kao začin ili u pravljenju čajeva i napitaka, piše Večernji list.