Mljekara Livno za tursko tržište isporučuje prvu narudžbu od 20 tona sira

Brodom ka Istanbulu iz Luke Ploče u Hrvatskoj tijekom ovog mjeseca krenut će prva narudžba sira iz Mljekare Livno namijenjena za tursko tržište. Sir bi na odredište, u Tursku trebao stići nakon tri dana plovidbe.

Direktor livanjske mljekare Željko Marijan u razgovoru za Anadolu Agency (AA) navodi kako je Mljakara Livno imala posjetu iz Ureda za veterinarstvo Republike Turske i da su nakon toga dobili dozvolu za izvoz svojih proizvoda na tržište Turske.

– Slijedom toga došli smo u kontakt s ekipom ljudi koji su bili zainteresirani da plasiraju naš proizvod na tržište Turske i ovih dana očekujemo realizaciju tog našeg dogovora. Naime, dobili smo prvu narudžbu sira koju bi mi trebali da isporučimo tijekom ovog mjeseca na tržište Turske. Radi se o polutvrdim sirevima tipa edamer i gauda i sir gorica kao i našeg najjačeg brenda livanjskog sira cincara i trapista i to u količini od oko 20-tak tona – navodi Marijan.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u intervjuu za AA istakao je kako je Bosna i Hercegovina zatražila od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovog izaslanstva koje je nedavno boravilo u Sarajevu da omoguće izvoz dodatnih 1.500 tona žutog sira što bi značajno olakšao trenutnu situaciju s mljekarskom industrijom u Bosni i Hercegovini.

Ekipa Anadolu Agency tim povodom posjetila je Mljekaru Livno kako bi saznala što bi zapravo značila odluka o izvozu 1.500 tona žutog sira iz Bosne i Hercegovine na tursko tržište. U proizvodnim pogonima Mljekare Livno zatekli smo vrijedne radnike, njih 50-tak koji pripremaju sireve za isporuku na tržišta.

– Značilo bi strašno puno posebno ako se zna da sve mljekare imaju problem viška mlijeka i Meggle, Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, Milkos, Dukat iz Gradačca, Zott iz Gradačca, kao i mi. Svi imamo višak mlijeka kojeg mi trebamo poduzeti kako bi zaštitili te naše proizvođače mlijeka, naše kooperante. Ako gledate to što je trenutno na tržištu tolika ponuda, a mi nikoga ne odbijamo znači da u biti mljekara ispadne da je na prvoj crti obrane socijalnih prilika u Bosni i Hercegovini – naveo je direktor livanjske mljekare.

Naglasio je kako niti jedan kooperant koliko zna, pa tako i Mljekare Livno, nije dobio otkaz zbog toga što postoji višak mlijeka.

– A, mi stvarno imamo višak. Stoga ta odluka koju ste vi naveli, ja ne znam za nju točno, kada bi se izvozilo 1.500 tona sireva vjerojatno se odnosi na sireve tipa edamera i gaude to bi značilo strašno puno. I to ne samo za nas, jer mi sami vjerojatno u takvom razdoblju ne bi mogli ni izvesti to nego bi vjerojatno postojao neki dogovor s drugim mljekarama da se taj višak mlijeka nekako preradi u ove proizvode, a budući da smo mi sirana najveća u Bosni i Hercegovini, ima par manjih sirana koliko znam Poljorad, Puđa i druge mljekare koje bi mogle raditi taj proizvod mi bi svi mogli preuzeti to mlijeko i napraviti te proizvode. Zato me ta odluka veseli ako bi bila točna – istakao je Marijan.

S obzirom na to da su iz Mljekare Livno u Hrvatsku izvozili preko 67 posto njihovog najjačeg brenda livanjskog sira od ukupne prodaje, istakao je direktor Marijan, “možete zamisliti što znači sada kada toga nemate”.

– Nije isto prodati 10 tona livanjskog sira i prodati 10 tona edamera i gaude gdje troškovi proizvodnje su tu negdje, a cijena livanjskog je 100 posto veća – naveo je direktor livanjske mljekare.

Prvog dana srpnja bit će točno dvije godine od kada ne izvoze sir u Republiku Hrvatsku.