Mladi u BiH sve više koriste “legalne droge” – ljepila, sedative i nargile

U posljednje vrijeme u BiH je, posebno među mlađim osobama, zabilježena sve veća uporaba, odnosno zlouporaba tzv. legalnih zamjena za droge kao što su nargile, neki lijekovi iz grupe sedativa (benzodiazepini), narkoanalgetika (Tramal, Tramadol), antiparkinsonika (Akineton, Mendilex), kao i nekih ljepila (Sintelan i dr.).

Piše: Ivana Banović

Po riječima doc. dr. sci med. Nermane Mehić-Basara, specijalistice za bolesti ovisnosti sve navedene supstance se mogu legalno dobiti, odnosno kupiti ih i konzumirati mogu čak i mlade osobe, jer nažalost, ne postoji dovoljno dobar sustav detekcije, a rad službi za inspekcijske poslove je također dosta pasivan u ovom smislu.

Što se tiče proširivanja liste zabranjenih psihoaktivnih supstanci ili pojačane kontrole nad trendom “novih” supstanci, nadležnost je Agencije za lijekove ili MUP-a određene teritorije, kazala je za Fenu Mehić-Basara, naglasivši kako ona osobno nema informaciju o tome da se radi na ažuriranju navedenih listi.

Naglašava kako za mlade nema “legalne zamjene za droge”, jer je za njih sve zabranjeno, ali ipak, iz iskustva se može kazati da je danas veoma zastupljena uopće, a posebno među mladima upotreba/zlouporaba nargile, nekih lijekova iz grupe sedativa (benzodiazepini), narkoanalgetika (Tramal, Tramadol), antiparkinsonika (Akineton, Mendilex), kao i nekih ljepila (Sintelan i dr.).

Nargila je orijentalna vodena lula čiji je glavni sastojak tamni duhan aromatiziran različitim ukusima sušenog voća ili biljaka koja se koristi u svrhu relaksacije, opuštanja i stimulacije.

Duže vremenska upotreba izaziva ozbiljne zdravstvene posljedica, posebno na respiratornim organima i mozgu, a najgore što može izazvati je razvijanje psihičke ovisnosti s trajnim posljedicama na planu osobnosti. Nargila se također može zlouporabiti dodavanjem raznih ilegalnih droga (kanabis, kokain i dr.) kada su posljedice po zdravlje još teže.

Upotreba lijekova u neterapijskim dozama u dužem vremenskom intervalu, a posebno sedativa i narkoanalgetika također dovodi do razvoja bolesti ovisnosti s neizvjesnim ishodom.

Ljepila izazivaju teška oštećenja na sluznici nosa i dišnih puteva s posljedičnim krvarenjem i čestim infekcijama koje se ponavljaju.

Prema Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga na Listi 1 i Listi 2 su klasificirane sve psihotropne supstance i prekurzori (supstance koje se mogu koristiti u svrhu proizvodnje ilegalnih droga), a koji su zabranjeni za upotrebu, proizvodnju ili prodaju drugim osobama. Legalne psihoaktivne supstance su alkohol i duhanske prerađevine.

Prema pozitivnim zakonskim propisima, za mlade osobe, posebno maloljetne osobe postoji zabrana konzumiranja svih supstanci, kao i zabrana prodaje legalnih supstanci (alkohol i duhan) u marketima ili služenje istih u ugostiteljskim objektima.

Zavod za alkoholizam i druge toksikomanije Sarajevske županije je javna zdravstvena ustanova u kojoj se provodi tretman i liječenje odraslih ovisnika o alkoholu i drogama. Za maloljetne osobe koja najčešće dolaze u pratnji roditelja/staratelja, pružaju usluge savjetovanja i kratke suportivne psihoterapije, više vezano za poremećaje ponašanja izazvane upotrebom supstance u eksperimentalne svrhe.

Kada je u pitanju upotreba i kontrola uporabe psihotropnih tvari u Federaciji Bosne i Hercegovine, u Bosni i Hercegovini i Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi je Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga. Prema odredbama tog zakona, zabranjena je uporaba psihotropnih tvari, izjavila je Feni tajnica Ministarstva zdravstva FBiH Snježana Bodnaruk.

U okviru spomenutog Zakona nalaze se tri tabele s popisom psihotropnih tvari, i to Zabranjene tvari i biljke s Listom zabranjenih psihotropnih tvari, Tvari i biljke pod strogom kontrolom u okviru koje je lista psihotropnih tvari pod strogom kontrolom, te
Tvari i biljke pod kontrolom, također s listom psihotropnih tvari pod kontrolom.

Odlukom o dopunama liste opojnih droga, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora nalaze se dopunjene liste i dodatni popis psihotropnih tvari.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je nadležni organ za praćenje i vođenje evidencije o prometu psihotropnih tvari. Agencija uzima u obzir izmjene ili dopune listi psihotropnih supstanci prema mehanizmu uspostavljenom po međunarodnim konvencijama o kontroli ovih supstanci.

Uz konsultacije s Komisijom za opojne droge i psihotropne supstance Bosne i Hercegovine Agencija predlaže Vijeću ministara Bosne i Hercegovine izmjene i dopune liste koje se redovito objavljuju u službenom glasniku.

Pored spomenutog zakonskog okvira u ovoj oblasti treba jačati razvoj sustava praćenja psihotropnih supstanci i njihove upotrebe u Bosni i Hercegovini putevima zdravstvenog, socijalnog, odgojno-obrazovnog i represivnog sustava, te organizacijom civilnog društva i javnih medija uz provedbu programa i pristupa koji su usmjereni sprječavanju zlouporabi psihoaktivnih supstanci među mladim u Bosni i Hercegovini.

Nadležne osobe iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, kako nam je rečeno u toj agenciji su ili na porodiljinom dopustu ili službeno odsutne, s time da nitko drugi nije zadužen da ih mijenja tako da iz te agencije nismo mogli dobiti više informacija.

Zbog posljedica korištenja psihoaktivne supstance poznate kao “biljni tamjan” u Srbiji je od početka godine hospitalizirano najmanje 26 mlađih osoba. U Zagrebu je nedavno jedan 15-godišnjak preminuo nakon konzumacije tzv. sintetičke droge. Mediji su prenijeli da je mladić preminuo od konzumiranja aromatične mješavine sintetičkih sastojaka pod nazivom Galaxy, koji se kao i Spice, Solar i Atomix mogu legalno kupiti jer su deklarirani kao osvježivači zraka, soli za kupanje ili gnojivo za biljke.

Riječ je zapravo o jakoj sintetičkoj drogi čiji je učinak sličan THC-u, no s puno jačim i produljenim djelovanjem što povećava opasnost od smrtnih ishoda zbog konzumiranja ovih supstanci.

Fena