Mladi iz sedam općina KSB u programu “YOUth CAN” Centra za edukaciju mladih

Centar za edukaciju mladih uspješno je realizirao prvi modul programa osnaživanja mladih lidera, iz sedam općina Kantona Središnja Bosna, “YOUth CAN”.

Sudionike programa, mlade iz Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Busovače, Viteza, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Donjeg Vakufa upoznali smo s konceptom omladinskog rada i aktivizma u zajednici, te iskustvenog učenja i neformalne edukacije. Mapirali smo mjesta na kojima se mladi okupljaju u njihovim zajednicama, te istražili koje su to potrebe, navike i problemi mladih u gradovima iz kojih sudionici dolaze.

Sami sudionici su prepoznali vrijednost ovog programa, kako za njihov osobni i socijalni razvoj, tako i za njihove zajednice, jer će upravo oni, nakon uspješnog završetka programa, biti pokretači i nositelji pozitivnih promjena te kreatori zdravog i sigurnog okruženja za djecu i mlade u svojim zajednicama.

“Sve je definitivno bilo korisno i možemo koristiti u daljnjem radu. Samopouzdanje će mi se popraviti i bit ću spremna za rad s mladima i pokretanje vlastitih projekata”, dojam je jedne od sudionica. Svi su se složili da će mladima u svom okruženju prenijeti sve što su naučili, ka i entuzijazam i motivaciju za pokretanje promjena.

Pored učenja, prvi modul programa bio je prilika i za međusobno upoznavanje mladih iz KSB, razmjenu iskustava, sklapanje prijateljstava i razvoj ideja.

Cilj programa “YOUth CAN“ je osnažiti mlade iz KSB u savjesne, odgovorne i aktivne članove zajednice, spremne doprinijeti njenom razvoju i dobrobiti svih njenih članova.

Centar za edukaciju mladih kroz ovaj program želi kreirati i bazu mladih aktivista u KSB, koji će, svojim proaktivnim djelovanjem konstantno unaprjeđivati svoju zajednicu i animirati svoje sugrađane, posebno mlade da i oni budu dio pozitivnih promjena.

CEM realizira „YOUth CAN“ program u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvitak (USAID).

(radio vitez)