Mladež HDZ BIH Vitez: „Naša budućnost nije Beirut, nego Bruxelles“

Općinski odbor (OO) Mladeži HDZ BIH Vitez sinoć je održao svoju prvu izvanrednu proširenu sjednicu, na kojoj je razmatrao trenutnu političku, ali i sigurnosnu situaciju.

U priopćenju za javnost se navodi kako je nakon višesatne diskusije Mladež HDZ BIH Vitez izrazila zabrinutost posljednjim događajima, a jednoglasno su doneseni sljedeći zaključci:

1. Shvaćajući izuzetno teško socijalno stanje u kojemu živi velik broj stanovnika Bosne i Hercegovine, apsolutno razumijemo njihovo nezadovoljstvo, te podržavamo legitimno pravo da to izraze javnim prosvjedima. Svjesna teške socijalne situacije tijekom proteklih godina naša Mladež je organizirala cijeli niz humanitarnih akcija te na taj način nastojala pomoći onima kojima je pomoć prijeko potrebna i apsolutno pokazala osjetljivost prema osobama, bez obzira na vjeru i naciju, koje su socijalno najugroženije. To ćemo nastaviti raditi i dalje.

2. Socijalna slika i status radnika poduzeća u državnom vlasništvu jednako je loša i teška na cijelom teritoriju BiH, u oba entiteta i na nivou svih deset županija te u tom smislu imamo puno razumijevanje prema njihovim nastojanjima i provedenim akcijama ukoliko iste korespondiraju u skladu s legalnim i demokratskim sredstvima borbe za postavljene ciljeve. Posebno suosjećamo s djelatnicima Poslovnog sustava „Vitezit” iz Viteza, koje je aktualna Vlada F BiH dodatno obespravila uvezujući staž ljudima koji tijekom proteklih 20 godina nisu ni ušli u krug ovoga poduzeća.

3. Sasvim je evidentno kako su legitimne i opravdane akcije obespravljenih radnika grubo zloupotrijebljene i brutalno iskorištene od pojedinih političkih i stranačkih centara moći, kako bi se upravo one iskoristile kao poligon za piromanske i rušilačke pohode usmjerene prema državnoj imovini, državnim i županijskim institucijama, što mi u Mladeži HDZ BiH Vitez razumijemo kao direktan udar na ustavno-pravni poredak društva koji se pokušava nazvati demokratskim. U svim demokratskim državama vlast se smjenjuje na izborima, a zgarišta županijskih vlada i zgrade Predsjedništva BiH kao političkih institucija utemeljenih ustavnim rješenjima iz Daytonskog i Washingtonskog sporazuma, napose i izostavljena adekvatna reakcija snaga unutarnjeg reda, šalju jasnu poruku kako su osnovni demokratski standardi i temeljni postulati demokratskog društva grubo narušeni i dovedeni u pitanje. Ako se u državi, koja jedina ima monopol legalne i legitimne fizičke prisile, paljenje zgrade Predsjedništva, kao institucije vrhovnog političkog autoriteta dopusti te svi akteri tog vandalskog čina prođu nekažnjeno, osim verbalne osude, postavlja se pitanje što onda predstavlja zabranjeno ponašanje. Možemo samo pretpostaviti s kakvim opskrunim optužbama bi bio suočen hrvatski narod da je kojim slučajem on generator nereda kojemu smo svjedočili.

4. Ovim putem izražavamo zabrinutost nanesenom izravnom i neizravnom štetom koja će nakon huliganskih ispada pojedinaca biti nanijeta proračunima svih nivoa vlasti u BiH, a gospodarstvo će, opravdano strahujemo, pretrpjeti težak udarac. Zabrinuti smo da su nemile scene koje smo tijekom proteklih dana mogli vidjeti na ulicama pojedinih gradova u F BiH mogli smanjiti daljnje investiranje u našu državu, a jednako tako dovesti i do dodatnog smanjenja broja uposlenih.

5. S divljenjem pratimo nastojanja i rad naših europarlamentaraca koji svojim angažmanom u institucijama Europske unije nastoje ukazati na sve slabosti nakaradno postavljenog institucionalnog sustava u BiH i na tom tragu dodatno zainteresirati naše europske prijatelje na snažnijoj incijativi i pomoći nam na putu provođenja reformi koje će ubrzati put BiH prema euroatlanskim integracijama i članstvu BiH u NATO-u. Ta nastojanja su već sada dala prve rezultate, u kojima se osjeti dodatna zainteresiranost europskih institucija za budućnost BiH, a pretočena su u ¨Europsku deklaraciju o BiH¨ u kojoj se jasno dijagnosticiraju osnovni problemi koji koče BiH na putu prema EU i etiketiraju one snage koje na tom tragu grade svoju političku platformu. Prema našem mišljenju upravo je ova Deklaracija bila snažan motiv onim snagama koje su dale zeleno svjetlo rušilačkim horadama da od Sarajeva i Tuzle učine Beirut. Mi im poručujemo kako naša budućnost nije Beirut nego Bruxelles.

6. „Quod initio vitiosum est non potest tractu temporis convalescere” ili „Što je od početka nevaljano, ne može se ispraviti protekom vremena”, kaže jedna stara latinska izreka. HDZ BIH, pa i naša Mladež, u više je navrata ukazivao na neustavne i nelagalne načine formiranje u početku županijske, a nakon toga i federalne Vlade. Uspostava ove neustavne, nelegalne, nelegitimne, a usto i nesposobne Vlade F BiH, predstavlja direktnu, a možda i najveću odgovornost Visokog Predstavnika za BiH, Valentina Inzka. Pozivamo ga da svojom „božanskom moći” ne dopusti daljnje urušavanje ustavnog poretka BiH i kršenje osnovnih demokratskih postulata i da snagom Bonskih ovlasti kao konačan autoritet u tumačenju i primjeni međunarodnih dokumenata u BiH prekine ovaj ustavno-pravni kaos i stvari vrati u okvire ustava i zakona.

7. U ovim turbulentnim vremenima zajedništvo hrvatskih političkih stranaka je nasušna potreba, osobito u situaciji budućih razgovora o novim ustavnim rješenjima za BiH. Stoga, pozdravljamo odluke vodstava političkih stranaka koji su se odlučili za zajednički nastup na sljedećim izborima i koji su izabrali HNS kao zajednički politički okvir unutar kojega će ostvarivati svoja djelovanja.

8. Hrvati u BiH su i europski građani, a glas naših zastupnika u europskim instutucijama predstavlja glas Europe u BiH. BiH ima europsku perspektivu, naša budućnost ne predstavlja višegodišnje lutanje po bespućima zapadno-balkanskog zbližavanja. U tom smislu aktivizam naših eurozastupnika razumijemo kao svjetionik BiH u Bruxelles-u, a dolazak premijera RH u BiH, Zorana Milanovića, nakon nemilih događaja, kao dolazak premijera države članice Europske unije, kao europskog prijatelja koji je došao poslati europske poruke. Ovim putem želimo poručiti premijeru RH, ali i ostalih zemalja članica EU, kao i svakom dobronamjernom državniku bilo koje države da će, ako postoji problem njihovog dolaska za službeno Sarajevo, sasvim sigurno biti rado viđeni gosti u Vitezu.

9. U BiH više nitko ne dvoji kako je potrebna snažna ustavna i institucionalna reforma. Sasvim je jasno da država s ovakvim ustavom i političkim sustavom nije u prilici rješavati osnovna ekonomska i socijalna pitanja. Tu se nameće i pitanje ukidanja županija kao posljednje brane institucionalne zaštite hrvatskog naroda u BiH ili pak reduciranje njihovog broja koji bi išao u pravcu smanjivanja glomazne administracije, što je vrlo često popraćeno trendovima njihovog razvlašćivanja. U HDZ BiH pitanje ustavne reforme i prijedloga na istu uvažava se kao potpuno legitimno i dopušteno, ali je nedopustivo da se o tim kategorijama rasprava otvara na ulici uz Molotovljeve koktele. Raspravu o ustavu i ustavnim perspektivama treba vratiti u institucije i poštovati procedure uz puno uvažavanje i zaštitu nacionalnih interesa konstitutuvnih naroda. U tom smislu dajemo punu podršku izabranim dužnosnicima HDZ BIH na svim razinama vlasti. Sve dok su važeća ustavna rješenja ovakva kakva jesu smatrat ćemo da nema boljih, prema tome pozivamo naše dužnosnike da se ponašaju u skladu s Ustavom i zakonom, kao i drugim važećim propisima.