Mlada Travničanka svemirsko vrijeme i satelite proučavala sa stručnjacima NASA-e i Sorbonne

Diplomirana inženjerka geodezije Randa Natraš, inače mlada Travničanka, jedina je znanstvenica u oblasti satelitske geodezije koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj radionici u Šangaju, kao i na mnogim drugim znanstvenim događajima diljem svijeta.

Rezultati projekta Njezin znanstveni rad bazira se na razvoju prvog regionalnog korekcijskog modela visoke rezolucije i preciznosti za satelitsko pozicioniranje za područje Bosne i Hercegovine. Model je razvijen tako da minimizira utjecaj Zemljine gornje atmosfere na prostiranje satelitskog signala koji predstavlja najveći izvor pogrešaka u satelitskom pozicioniranju i navigaciji, prenosi Manager.ba. Znanstveni projekt podržan je istraživačkim grantom Austrijske agencije za međunarodnu mobilnost i suradnju u području obrazovanja, znanosti i istraživanja (OeAD) i proveden je na Tehničkom sveučilištu u Beču u razdoblju od devet mjeseci. Rezultati projekta predstavljeni su na svjetskim znanstvenim događajima kao što su Opća skupština Europske unije geoznanosti u Beču, summit o svemirskoj geodeziji u Berlinu, međunarodna radionica u Astronomskom opservatoriju u Šangaju, dok je prvo znanstveno istraživanje više atmosfere iznad područja BiH, koristeći opažanja navigacijskih satelitskih sustava rađeno u sklopu Randina magistarskog rada predstavljeno na znanstvenom simpoziju u dalekome Japanu. Također, za dodatnu edukaciju Randa je pohađala školu “Svemirsko vrijeme i globalni navigacijski satelitski sustavi” Međunarodne inicijative za svemirsko vrijeme, gdje su predavači bili eminentni svjetski stručnjaci iz NASA-e, koledža u Bostonu, Međunarodnog središta za teorijsku fiziku, Sveučilišta Sorbonne… Ova mlada Travničanka magistrirala je na Univerzitetu u Sarajevu s priznanjem “Povelja Univerziteta” kao najbolja studentica 1. i 2. ciklusa studija na Građevinskom fakultetu. U globalnom priznanju američkog geoprostornog magazina xyHt pohvaljena je kao izvanredna geoprostorna stručnjakinja s manje od 40 godina starosti. Brojne pohvale Njezini sljedeći znanstveni planovi bazirani su na proširenju korekcijskog modela na područje zapadnog Balkana koje je podržano istraživačkim grantom Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) u 2019.

Inače, Randa je ljeta 2017. predstavljala BiH na znanstvenom simpoziju u organizaciji Međunarodne asocijacije za geodeziju (IAG) i Međunarodne asocijacije za seizmologiju i fiziku Zemljine unutrašnjosti (IASPEI) u Japanu. Njezin znanstveni rad “Daljinsko istraživanje ukupnog broja elektrona (TEC-a) u jonosferi korištenjem opažanja globalnih navigacijskih satelitskih sustava (GNSS) u vezi s događajima svemirskog vremena i seizmičkom aktivnošću u BiH” među prvim je istraživanjima ovakve vrste u BiH, a u Japanu ga je predstavila znanstvenicima iz cijelog svijeta. Dobila je brojne pohvale, ali i ponude za suradnju i financijsku potporu od IAG-a za putne troškove i participacije na simpoziju s još 13 mladih znanstvenika u svijetu. •

vecernji.ba

Prethodni članakProglašeni najbolji sportaši općine Travnik
Sljedeći članakVozači u BiH 2018. državi dali 620 milijuna KM