Mještanima Gladnika prijete zarazne bolesti

altNesnošljiv smrad je svakodnevnica žitelja inače lijepog i pitomog sela Gladnik na desnoj obali rijeke Lašve, u Mjesnoj zajednici Nova Bila, u općini Travnik. Smrad dolazi iz mjesne kanalizacije koja se već dvije godine izlijeva u isušeno korito rukavca rijeke Lašve jer se voda, nakon velike poplave prije dvije godine, iz rukavca „vratila” u matično korito. A improvizirana kanalizacija fekalije ispušta u korito rukavca u kojemu uopće nema vode. Smrad je zaista nesnošljiv, a izlivene fekalije su velika opasnost i mogući izvor zaraznih bolesti s mogućim nesagledivo teškim posljedicama. Jer, u ovom selu, u pedesetak domaćinstava, a sva su u uskom pojasu uz isušeni rukavac, živi i oko 8o učenika koji svakodnevno na putu do škole i u povratku prolaze uz i preko rukavca držeći zatvoren nos i usta i prekrivaju ih vlažnim maramicama.

„Ovo je strašno, krajnje zabrinjavajuće za nas koji tu živimo, ali i sramota za nadležne u općini Travnik koji baš ništa ne poduzimaju da nam pomognu kako bi razriješili taj za nas veliki i prijeteći problem”, kaže nam član Savjeta Mjesne zajednice Nova Bila, Ivica Bajo, uspješni poljoprivredni proizvođač i sportski radnik. Bajo također kaže kako su se još prošle godine pismeno obratili Općini, pisali općinskom načelniku, sanitarnoj inspekciji…, ali pomoći, čak i odgovora na molbe i apele jednostavno nema. „A nedavno čitam u dnevnom tisku kako općinski načelnik uručuje priznanja i nagrade djelatnicima općinskih službi u čijim bi nadležnostima trebaju i motaju biti i problemi koji nama zagorčavaju život. Je li to i naša općina, jesu li te službe zadužene za cijelu Općinu ili nisu?. Dvadeset i više godina nam se obećava sanacija korita rijeke Lašve kako ne bi plavila i naše posjede i ugrožavala naše domove i gospodarske objekte, ali sve ostaje samo na obećanjima. I zar je onda čudo što se građani pitaju je li to i naša općina, jesmo li mi, kako bi se to kroz odnose prema nama, građani drugoga reda”, pita se ogorčeni Bajo.

„Pozivamo načelnika općine Travnik, Admira Hadžiemerića da dođe u Gladnik, da se u neposredno i u razgovoru s građanima upozna što mi trpimo i preživljavamo a što je velika sramota za općinu Travnik, kulturno, gospodarsko i administrativno središte Srednjobosanske županije. Jer, kasno će biti ako, ne daj Bože, zaraza počne uzimati svoj danak”, poručuje član Savjeta MZ Nova Bila Ivica Bajo, u čemu ga zdušno podržavaju mještani koji su mu dali povjerenje da ih zastupa.

Zvonimir Čilić / VL