Mještani Kruščice ne odustaju od prosvjeda protiv gradnje mini hidroelektrane

Mještani Kruščice kod Viteza, koji mjesecima prosvjeduju protiv gradnje mini hidroelektrane na rijeci Kruščici, odlučni su cijele zime stražariti i ne dozvoliti nastavak radova.
Pored mosta, koji su simbolično nazvali „mostom hrabrih žena Kruščice“, grade montažni objekt u kojem će i zimi danonoćno dežurati. Od borbe za rijeku, poručuju, neće odustati unatoč prijavama i drugim problemima.

U mjestu od oko 4.000 ljudi pokazalo se da je za gradnju elektrane samo njih stotinjak. Rezultate izbora u našoj Mjesnoj zajednici poslali smo općinarima, ali još nismo dobili verifikaciju, bez koje nemamo ni pristupa dokumentaciji MZ, da vidimo šta se to radilo, kazala je Tahira Tibold, novoizabrana predsjednica MZ.

Najavila je tužbu protiv odgovorne osobe koja je potpisala suglasnost u ime MZ.

Mještani još čekaju sudski epilog prijava koje su zaradile 23 žene iz ovog mjesta, zbog prosvjeda i blokiranja puta. Jedna od njih je i Dženana Đelilović, koja kaže da očekuju oslobađajuće presude.

U Općinskom sudu u Travniku rekli su nam da odluku možemo očekivati u roku od 10 do 15 dana, a prošlo je skoro 20 i još ništa. Čujemo razne priče, da će ponoviti suđenje, da će nas osloboditi…, kazala je Đelilović.

Pomoć obudsmana

Nedavno su ih posjetili, kažu, ombudsmani, koji su im obećali pomoć u vezi s pokretanjem postupka revizije dozvola i druge dokumentacije.

Pomoć nam je dobro došla i svakako ćemo ustrajati. Spremamo se za zimu, da nam je toplo i to je to, kazala je Đelilović.

 

Izvro.drukciji.ba

Prethodni članakOd naredne godine skuplji vozački ispiti
Sljedeći članakUspješno realizirano asfaltiranje lokalnih puteva