Mještani Djakovića kod Novog Travnika 20 godina žive bez struje

djakovici-1

djakovici-1Mještani novotravničkog sela Djakovići ovih dana zatražit će razgovor s novotravničkim načelnikom Refikom Lendom zbog problema koji ih muči već 20 godina, a koji je nepojmljiv za život u 21. stoljeću. Naime, stanovnici ovog sela, smještenog na planini Vilenica, bez struje žive od poslije rata. Iz Općine, kažu, godinama obećavaju riješiti problem, a iako je selo udaljeno tek par kilometara od grada još ništa nije rješeno.

„Zamislite kako živimo – nemamo ni svjetla navečer, ni zamrzivača da ostavimo meso… Pa od 70-tih godina imali smo struju, sve do rata, a danas živimo u neljudskim uvjetima. Što nam vrijedi što su nam kuće obnovljene?“, kazao nam je Ivan Čorić, predstavnik sela u tamošnjoj MZ.

Samo 50-ak ljudi, koliko ih danas živi u selu, kaže Čorić, direktna je posljedica nebrige vlasti jer, pita se, ko će se vratiti u svoju kuću bez struje?

U susjednoj kući u kojoj živi obitelj Lešić, zatekli smo djevojčicu Melani koja je domaću zadaću pisala – pod svijećama.

 „Ovo je naša svakodnevnica. Djeca nam moraju pisati zadaću pod svijećama, a mi živimo kao u srednjem vijeku. Sramota!“, kazao nam je njezin otac Goran Lešić, povratnik iz Njemačke, koji kaže da je znao šta će ga dočekati u rodnoj kući, nikad se ne bi vraćao.

Mještani tvrde da nisu zanimljivi ni vlasti ni oporbi jer tamo inako ima premalo glasova, niti Elektrodistribuciji kojoj se ne isplati ulagati u par kilometara mreže zbog nekoliko kuća.

Načelnik Novog Travnika kaže da je za sve kriva – Elektrodistribucija.

„Elektrodistribucija je država u državi, jedna i druga. Ja sam opet tražio da se njihov slučaj uzme prioritetno u rješavanje, da se u tijeku ove godine ljudima dovede struja, ali nemamo nikakve povratne informacije. Vjerujte da s njima imamo odnos kao Izrael i Palestina. Općina tu može malo, mi nemamo ni projekta, a taj dalekovod, odnosno visoka struja, isključivo je u nadležnosti Elektrodistribucije“, kazao je Lendo. 

djakovici-2