Mitrej u Jajcu

Siniša Šešum, predstavnik UNESCO-a za jugoistočnu Europu, s Ferhatom Mulabegovićem, arhitektom URBING-a d.o.o. Sarajevo i dr. Enesom Milakom, tajnikom Društva za zaštitu kulturno povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca, jučer je posjetio radilište na zaštitnom objektu Mitreja u Jajcu, gdje ih je Franjo Marušić, predstavnik tvrtke „Marušić” koja izvodi radove, upoznao sa stanjem radova na ovome veoma zahtjevnom objektu.

Kameni kip lava

Zaštitna zgrada Mitreja je završena. Predstoje radovi na oblaganju krova limom i postavljanja staklenih stijenki koje će štititi reljef.
Prilikom gradnje na dubini od tri metra pronađen je kameni kip lava dimenzija 75x75x17 cm.
Lav je jedan od dvanaest zodijačkih znakova i jedan od sedam inicijacijskih stupnjeva mitraizma, pa njegov pronalazak ima veliki značaj. Postoji i mogućnost da se vrate nedavno otkrivene obredne posuđe-askosi, koje su otuđene prilikom pronalaska Mitreja, čime bi vrijednost Mitreja u Jajcu bila još veća.

Mitrej u Jajcu, pronađen 1931. godine prilikom kopanja temelja za kuću, spada u najznačajnije antičke spomenike kulture u Bosni i Hercegovini, a sam reljef, koji prikazuje Mitru u kultnom obredu ubijanja bika, u najljepše u Europi.

Moderniji pristup

Prema najnovijim istraživanjima Mitrej u Jajcu izgrađen je u II. stoljeću, a u IV. stoljeću ponovo su ga obnovili službenici rimske carinske postaje u Jajcu.
I ako su svi Mitreji rađeni u prirodnoj ili vještačkoj pećini, projektant Mulabegović odlučio se za moderniji pristup, pa će sva zaštitna zgrada, osim krova, biti u staklu, da bi Mitreum bio vidljiv i bez ulaska u zaštitnu zgradu.
Investitor je Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajce i UNESCO, projektant Ferhat Mulabegović iz Sarajeva, izvođač građevinska tvrtka „Marušić” iz Jajca, nadzor nad izvođenjem radova vrši Edi-Ing iz Donjeg Vakufa,a vrijednost radova je oko 260.000 KM.

VL / HB.org