Misirska plodnost oranica i voćnjaka Lašvanske doline

Za plodnost oranica i voćnjaka Lašvanske doline kažu da je misirska. A to na konkretan način, radom trudom i proizvodnjom, potvrđuje pedesetosmogodišnji Mirsad Bešo iz sela Vranjska u općini Vitez. Jer, samo na 7 dunuma vlastitog obradivog posjeda, u pitomoj dolinici bistrog planinskog potoka Vranjska, proizvodi više tona žitarica, povrća, voća…,od kojega sa suprugom Mufidom pravi pekmeze, sokove, džemove.

Na viteškoj tržnici svakog utorka i subote uz te prerađevine od voća, prodaje i mrkvu, peršin, ciklu, bijeli i crveni luk, krumpir…, tijekom cijele godine sezonsko autohtono voće…, kukuruzno, pšenično i ječmeno brašno mljeveno u vlastitoj potočnoj vodenici.

O toj misirskoj plodnosti, ali i o svakodnevnom višesatnom trudu i radu, „od zvizde do zvizde”, kako kaže Mirsad, govori i tikva s njegovog imanja teška čak 46 kg. koja je u utorak plijenila pozornost brojnih kupaca na viteškoj tržnici.

A vrijedno je naglasiti, sve što Mirsad i supruga mu Mufida proizvedu je bez vještačkih đubriva, bez bilo kakvih kemikalija- potpuno ekološki, što prepoznaju i znaju i kupci.

Zvonimir Čilić