Mirovine u Federaciji BiH bit će veće 2,8 posto

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine upoznala se danas s aktom Federalnog zavoda MIO od 28. srpnja 2020. godine. Federalni zavod PIO/MIO je zadužen da, u skladu s člankom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, izvrši usklađivanje mirovina u visini zbroja 50 posto postotka porasta potrošačkih cijena i 50 posto procjene postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji BiH u prošloj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, u iznosu 2,8 posto.

Zavod je obvezan i da u skladu s čl. 16.a Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata uskladi mirovine za 2020. godinu korisnicima prava iz člana 3. člana 4. tačka 5. ovog zakona, a prema porastu indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini u Federaciji BiH u prošloj godini, u iznosu od 0,6 posto.

Federalnom zavodu MIO odobrava se da, u skladu s članom 78. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, izvrši usklađivanje vrijednosti općeg boda prema postotku porasta prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prošloj godini, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Nakon što se na vrijednost općeg boda od 14,5 KM iz 2019. godine primijeni ovaj postotak usklađivanja od 4,5 posto, izračunata vrijednost općeg boda za 2020. godinu iznosit će 15,15 KM.

Zaključak stupa na snagu 1. kolovoza 2020. godine i ne odnosi se na vrijeme u kojem je trajalo stanje nesreće u Federaciji BiH. 

Prethodni članakFBiH: Tijekom protekla 24 sata testirano 994 uzoraka, 227 pozitivna na COVID-19
Sljedeći članakOtežavanje povratka travničkih Hrvata