Miroslavu Brali – Cicku odbijeno prijevremeno puštanje na slobodu

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Miroslava Brale zvanog Cicko, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1993. u Ahmićima.

Kako je pripćeno iz MMKS-a, činjenica da je Miroslav Bralo u ožujku 2018. godine izdržao dvije trećine kazne nije prevagnula u odnosu na ostale faktore koji se uzimaju u obzir kod prijevremenog puštanja.

U priopćenju se navodi da su žrtve izrazile zabrinutost zbog Bralinog zahtjeva za puštanje na slobodu, što je uzeto u obzir kod odlučivanja.

“Primjećujem da nema naznaka lošeg zdravstvenog stanja optuženog Brale koje bi bilo prepreka boravku u zatvoru i koje bi moglo utjecati na prijevremeno puštanje na slobodu”, navodi se u obrazloženju koje potpisuje sudija Carmel Agius.

On je naveo da postoje nedavne zabilješke o lošem ponašanju Miroslava Brale u zatvoru u Švedskoj, gdje služi kaznu, piše Detektor.ba.

“Napominjem da Bralo ima otprilike još pet godina kazne koju treba izdržavati, te da je Mehanizam nedavno uveo praksu uvjetnog prijevremenog puštanja. Imajući to u vidu, snažno ohrabrujem Bralu da se dobro ponaša u zatvoru i uključi u rehabilitacione programe koji su mu dostupni, kao što su trening protiv nasilja ili psihoterapija”, priopćeno je, uz naznaku da bi puštanje na slobodu bez pripreme moglo biti i opasno s obzirom na zločine koje je Bralo počinio.

Agius je također naveo da vlastima Švedske i Brali preporučuje da bi bilo prikladno ponoviti zahtjev za pomilovanje, izmjenu kazne ili prijevremeno puštanje tek dvije godine nakon ove odluke.

Bralo, bivši pripadnik jedinice “Jokeri” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), priznao je krivicu i izrazio kajanje, te je osuđen na 20 godina zatvora za sudjelovanje u ubojstvima u selu Ahmići, kao i za silovanje, nečovječno postupanje prema zarobljenicima i sudjelovanje u uništavanju lokalne džamije.

Iako je na početku suđenja izjavio da nije kriv, Bralo je tijekom sudskog procesa priznao krivicu po svim točkama optužnice, te pristao na saradnju s Tužiteljstvom, što mu je uračunato u odluku o visini kazne.

Prethodni članakUkidanje zdravstvenih markica je (ne)realno: Klinički centri pacijentima iz SBK zaračunavaju komercijalne cijene
Sljedeći članakU četvrtak 26. godišnjica ratnog zločina Armije BiH u Buhinim Kućama