Ministrica Plavčić: Prioritet je pomoć obrtnicima i stabilan proračun SBŽ-a

Ministrica financija Srednjobosanske županije (SBŽ) Mirjana Plavčić izjavila je danas kako u prva tri mjeseca tekuće godine nije bilo značajnijeg pada u punjenu proračuna, no u prvih 15 dana travnja punjenje proračuna je manje za 32 posto.

 Plavčić je to kazala nakon sjednice Vlade SBŽ-a u Travniku na kojoj su ministri, uz ostalo, raspravljali o pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa.

 Na prijedlog ministrice Plavčić, odnosno ministara iz HDZ-a BiH, usvojen je prijedlog da iz proračunskih rezervi Vlade SBŽ-a dio sredstava žurno bude usmjeren kao pomoć malim poduzetnicima (obrtnicima) kojima je zabranjen rad odlukama kriznih stožera.

 “Na danas održanoj sjednici Vlade SBŽ-a usvojili smo nekoliko značajnih odluka kada je u pitanju pomoć gospodarstvu pogođenom koronavirusom. Utvrdili smo da za ožujak nema smanjena plaća odnosno da će plaće biti isplaćene u punom iznosu. Rebalansom proračuna iznaći ćemo sredstva za pomoć cjelokupnom gospodarstvu i stanovništvu koje trpi posljedice koronavirusa”, kazala je ministrica Plavčić.

 Pritom je istaknula kako će se prioritetno pomoći malim poduzetnicima (obrtnicima) kroz raspisivanje javnog poziva u predstojećih 10-ak dana i dodala kako u predstojećem razdoblju očekuje značajno slabije punjenje proračuna zbog slabije gospodarske aktivnosti i potrošnje.

 Uz navedeno, minstrica Plavčić ističe kako će na temelju financijskih pokazatelja ministarstvo na čijem je čelu pripremiti prijedlog rebalansa Proračuna SBŽ-a za 2020. godinu.

 Nastojat će, kako kaže, pripremiti što kvalitetniji prijedlog kako bi se zadržala financijska stabilnost u Županiji i isplata plaća za više od 6000 proračunskih korisnika od čega je većina uposlenih u obrazovanju, policiji i slično, priopćio je Ured za informiranje ŽO HDZ-a BiH SBŽ-a.

Prethodni članakMatošević: Poduzeti mjere za oporavak ugostiteljske i turističke djelatnosti
Sljedeći članakSBŽ: Tri nova slučaja zaraze – dvije osobe iz RS-a, jedna iz Travnika