Ministrica Pendeš se susrela s generalnim tajnikom NATO-a Stoltenbergom

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na čelu s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, primilo je 02.02.2017. godine u Domu Oružanih snaga BiH u posjet generalnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga i njegove suradnike, koji borave u jednodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini.

Nakon svečanog dočeka ispred Doma OS BiH, održan je konsultativni razgovor kojem su nazočili ministrica obrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč, generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i zapovjednica NATO stožera u Sarajevu brigadni general Giselle Wilz.

Sukladno protokolu posjeta, izaslanstva su susret nastavila u Svečanoj sali Doma OS BiH, gdje su se nazočnima obratili ministrica Pendeš i generalni tajnik Stoltenberg, nakon čega mu je general-pukovnik Anto Jeleč uručio plaketu OS BiH.

Ministrica Pendeš je generalnog tajnika upoznala s težišnim aktivnostima MO i OS BiH, ističući posebno aktivnosti vezane za NATO integracijske procese i dostizanje potpune interoperabilnosti obrambenog sektora s NATO zahtjevima i standardima, što pokazuje namjeru MO i OS BiH da budu kredibilan partner NATO-a.

„Ponosni smo jer aktivno sudjelujemo u misiji „Odlučna potpora“ u Afganistanu kao pouzdan partner NATO-a. Namjera nam je da i dalje sudjelujemo u izgradnji sigurnog i stabilnog unutarnjeg okruženja u ovoj državi, ali i drugim misijama pod okriljem NATO-a, UN-a i EU“, kazala je ministrica Pendeš. „Upravo programi partnerske sigurnosne suradnje kao i sudjelovanje sа članicama Saveza u zajedničkoj obuci, vježbama i NATO vođenim operacijama pomažu da Oružane snage BiH i država u cjelini trebaju i mogu napraviti suštinski i strateški iskorak iz faze interne konsolidacije u fazu europske i euroatlantske integracije.“

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio da pozdravlja fokusiranost MO i OS BiH ka transparentnosti, odgovornosti i borbi protiv korupcije s ciljem ojačanja OS BiH. Istaknuo je također da NATO cijeni doprinos OS BiH operacijama potpore miru, što „zapravo odražava kvalitet i profesionalizam OS BiH“. „NATO već godinama podržava BiH, pomogli smo vam da se modernizirate, da ojačate Oružane snage BiH, a vi sada pomažete nama“, kazao je Stoltenberg. „BiH značajno doprinosi međunarodnoj sigurnosti i mi smo vam zahvalni zbog toga. Možete biti ponosni što ste dio globalne borbe protiv međunarodnog terorizma.“

Na samom kraju posjeta Oružanim snagama BiH generalni tajnik NATO-a je kratko razgovarao s pripadnicima OS BiH koji su sudjelovali u NATO misijama ISAF i Odlučna potpora, ističući značajan doprinos OS BiH globalnoj sigurnosti i održanju mira u svijetu.

Prema protokolu radnog posjeta generalnog tajnika NATO-a Bosni i Hercegovini, Nj.E. Jens Stoltenberg se danas susreo sа članovima Predsjedništva te predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega je u zgradi Zajedničkih institucija BiH upriličen radni ručak generalnog tajnika NATO-a s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom i ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem. Tijekom radnog ručka razgovaralo se o opredjeljenju Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama, regionalnim inicijativama i jačanju regionalne suradnje, izgradnji kapaciteta kroz „Partnerstvo za mir“, NATO inicijativama u kojima BiH sudjeluje te o značaju javne diplomacije.

 

Prethodni članakDrugi Žuja Winter Music Fest – sajam craft piva i nastup grupe Bolero
Sljedeći članakOpćinsko vijeće Vitez usvojilo Nacrt proračuna za 2017. godinu