Ministrica Pendeš na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a s BiH u Bruxellesu

Sastanak Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a s Bosnom i Hercegovinom na kojem su kao članovi delegacije BiH, koju je predvodio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, sudjelovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministrica obrane BiH Marina Pendeš, održan je  jučer u Stožeru NATO-а u Bruxellesu.

Sastanku su prisustvovali i veleposlanik BiH pri NATO-u u Bruxellesu Nj.E. Almir Džuvo, savjetnici članova Predsjedništva BiH za vojna pitanja Zoran Đerić, Selmo Cikotić i Igor Planinić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Alija Kožljak, te zamjenica veleposlanika BiH pri NATO-u Gordana Tomić-Makuljević.

Sjevernoatlantsko vijeće NATO-а (NATO NAC) predstavlja najviše političko tijelo Alijanse, a čine ga veleposlanici – stalni predstavnici 29 članica NATO-a. Tema jučerašnjeg sastanka bila je „Napredak BiH na integracijskom putu u NATO“.

Tijekom sastanka naglašena je jasna politička opredijeljenost BiH za euroatlantske integracije i za rješavanje svih otvorenih pitanja na integracijskom putu u NATO. Posebno je istaknuta činjenica da bi što skorije aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) za BiH omogućilo ubrzanje integracijskog procesa, doprinijelo sigurnosti i stabilnosti regiona te bi predstavljalo snažnu poruku NATO-u.

Predstavnici NATO zemalja izrazili su veliko zadovoljstvo ostvarenim napretkom u BiH, a posebno u oblasti obrane i aktivnostima Oružanih snaga BiH. Iskazali su veliku zainteresiranost za dinamiku knjiženja perspektivne vojne imovine, kao i implementaciju usvojenih strateških dokumenata „Pregled odbrane“ i „Plan modernizacije OS BiH 2017-2027“. Posebno su se zahvalili BiH na sudjelovanju u operacijama podrške miru, te sudjelovanju u NATO aktivnostima i projektima, uključujući  zajedničke vježbe i obuku. Pozvali su sve političke aktere u BiH na nastavak pozitivnih trendova u svim oblastima, sa zaključkom da će Sjevernoatlantsko vijeće nastaviti pratiti progres BiH u pomenutim oblastima, te da će podržati integracijske aktivnosti u cilju što skorijeg aktiviranja MAP-a.

Prethodni članakPozivamo vas na Shopping day – dan zabavne kupovine u FIS-u u Vitezu
Sljedeći članakRoberto Soldić protiv neporaženog Čeha u Srbiji